Rontott a magyar bankszektor megítélésén a Moody's
Gazdaság

Három európai országnak adott negatív kilátást a Moody's

Portfolio
Szlovákia, Csehország és Olaszország hitelbesorolását is negatív, tehát leminősítést valószínűsítő kilátással látta el a Moody's hitelminősítő. A lépések elsősorban az európai energiaválságra reflektálnak.

A Szlovákiára vonatkozó kilátás stabilról negatívra történő megváltoztatása az ország Oroszországtól való jelentős energiafüggőségét tükrözi - szól az indoklás. Tekintettel Szlovákia nagy ipari szektorára és az Európai Unióba való integráltságára, az Oroszországból érkező gázszállítások tartós csökkenése jelentősen gyengítheti az ország gazdaságát, ami viszont negatívan hatna Szlovákia államháztartására, és súlyosbítaná a már meglévő strukturális kihívásokat, például a népesség elöregedését. A szlovák hosszú lejáratú, devizában denominált államadásságának besorolása A2.

Olaszország esetében a Baa3 besorolás kapott negatív kilátást. Indoklásában a Moody's kiemeli, hogy míg a növekedés és a költségvetési fejlemények 2021-ben és 2022 elején pozitív meglepetéseket okoztak, az utóbbi időben az olasz hitelprofilra vonatkozó kockázatok egyre inkább felhalmozódtak az ukrajnai orosz invázió gazdasági hatása és a belpolitikai fejlemények (az újabb kormányválság) miatt. Mindkettőnek lényeges hitelezési kihatásai lehetnek:

  1. A politikai környezet akadályozza a strukturális reformok végrehajtását, beleértve az Olaszország nemzeti helyreállítási és rugalmassági tervében (NRRP) foglaltakat is;
  2. az energiaellátási kihívások gyengítik a gazdasági kilátásokat;
  3. a költségvetési erejét tovább gyengíti a lassú növekedés, a magasabb finanszírozási költségek és a potenciálisan gyengébb költségvetési fegyelem.

Csehországban az A3 minősítést fenyegeti veszély. A döntés azt tükrözi, hogy megnövekedett a kockázata annak, hogy tartós és súlyos gázellátási zavarok lépnek fel, ami korlátozásokhoz vezethet, és mély recesszióba taszíthatja az ország gazdaságát. Ez negatív hatással lehet a trendnövekedésre és a költségvetési mutatók lényeges gyengülését okozhatja.

Címlapkép: Shutterstock

autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
autópálya lezárás