amazon_shutter-20180202
Gazdaság

Tovább terjeszkedik az Amazon a hálózatba kapcsolt háztartási eszközök piacán

MTI
A robotporszívóiról ismert iRobot megvásárlásával terjeszkedik tovább a hálózatba kapcsolt háztartási eszközök piacán az Amazon.

A két vállalat pénteki közleménye alapján az Amazon, fennálló adóságokkal együtt, részvényenkénti 61 dolláron tett kivásárlási ajánlatot az iRobotra. Az ajánlat mintegy 1,7 milliárd dollárra teszi az iRobot piaci tőkeértékét (1,67 milliárd euró). Az Amazon készpénzben fizetne. Az iRobot vállalatot Colin Angle a cég társalapítója és jelenlegi igazgatója vezeti majd tovább. A tranzakció megvalósítása a részvényesek és a szabályozó hatóságok jóváhagyásán múlik.

Az iRobot főként az önjáró Roomba porszívóiról ismert. Az újabb modellek már kamerák segítségével 3D-s szkennelést készítenek a lakás belső tereiről.

Az Amazon már egy jó ideje igyekszik bővíteni tevékenységi körét a robotok használatára is a hálózatba kapcsolt otthonokban. Dave Limp, az Amazon készülékek üzletágának vezetője azt jósolja, hogy a következő 10-15 évben minden háztartásban lesz legalább egy robot. Tavaly ősszel a vállalat bemutatta az "Astro" nevű robotot, amely kerekeken közlekedik a lakásban, és kameráival például a riasztórendszer szerepét is átveheti, az Amazon hangalapú asszisztensén, az Alexán keresztül pedig hangutasításokra is képes reagálni.

Az iRobottal az Amazon most egy csapásra több éves tapasztalatra és technológiai ismeretekre tesz szert a háztartási robotok terén. A vállalatot 1990-ben alapította a Massachusetts Institute of Technology (MIT) nevű amerikai egyetem három informatikai laboratóriumának három kutatója. A cég részvényét 2003-ban vezették be az amerikai technológiai tőzsdére, a Nasdaq-ra. Egy évvel korábban az iRobot piacra dobta a Roomba automata porszívót.

Az elmúlt negyedévben az iRobot eladásai az előző évhez képest jó 30 százalékkal, 255,35 millió dollárra csökkentek. A negyedéves veszteség 43,42 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi 2,76 millió dollárról. A vállalat romló eredményét többek között a forgalmazóknak a bizonytalan gazdasági környezetben csökkenő megrendeléseivel és a dollár emelkedő árfolyamával indokolta.

Címlapkép forrása: Shutterstock

hurrikán árvíz víz florida
Jó hír az autósoknak, olcsóbb lett a tankolás
himars rakéta sorozatvető m142
croatia horvatorszag patriút
elektromos autó
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
hurrikán árvíz víz florida