Előfizetői tartalom

Ez aztán a fordulat! - Hatalmas többlet jött össze a költségvetésben

Portfolio
Júliusban 255,7 milliárd forintos többletet ért el az államháztartás központi alrendszere. Gyűjtésünk szerint ilyen mértékű szufficitre az év hetedik hónapjában korábban még soha sem volt példa. Úgy tűnik, hogy a költségvetés fundamentumai erősek, olyannyira, hogy az előző hónapban kifizetett visszamenőleges egyszeri nyugdíjkompenzációt is elbírta a büdzsé. Az adóbevételeket persze segítették a többezer milliárd forintos kiigazítás keretében bevezetett adóemelések, amelyek egy része július elsejétől volt hatályos. Érdekes lesz látni, hogy az energiakrízis okozta hatások mikor és hogyan fognak jelentkezni.

A 255,7 milliárd forintos többlet az év hetedik hónapjában kiugró. Olyannyira, hogy az elmúlt években inkább deficit jellemezte a júliusi hónapokat, de ilyen mértékű többletre korábban még nem volt példa. Az elmúlt 20 évben a júliusi költségvetési egyenleg átlaga -39 milliárd forintot mutatott, a medián pedig -16,6 milliárd forintot. Ehhez képest is jól látható az idei...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés