Előfizetői tartalom

Most szabadul el igazán az infláció Magyarországon

Portfolio
Júliusban 13%-ra ugorhatott fel az infláció Magyarországon - derül ki a Portfolio elemzői várakozásokat monitorozó felméréséből. Júniusban 11,7%-os éves áremelkedési ütemet mért a KSH, vagyis további érdemi gyorsulás várható a holnap érkező hivatalos adattal a pénzromlás ütemében. Az év végére vonatkozó várakozások a rezsidrágítás hatására még inkább elszálltak, már 16,5%-ra várja a piac a decemberi árindexet. Erős megosztottság van a tekintetben, hogy jövőre mennyire mérséklődhet az áremelkedés üteme, az optimistábbak szerint év végére már egész alacsony lehet az infláció, mások szerint viszont csúnyán be fog ragadni.

A júliusi inflációban természetesen még nem látszik az augusztus 1-től érvényes rezsidrágítás hatása, ám több olyan egyéb tényező van, ami az árak gyorsuló ütemű emelkedéséhet vezet. Ilyenek például: a forint gyengülése, a különadók másodkörös, árakba beépülő hatása, a chipsadó (neta) és a jövedékiadó-emelés, a háború miatt akadozó ellátás...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái