Előfizetői tartalom

Itt az újabb inflációs hidegzuhany: folytatódik a kegyetlen árrobbanás Magyarországon

Portfolio
Ismét jókora kellemetlen meglepetést okozott a magyarországi inflációs adat, hiszen a KSH júliusra éves alapon 13,7%-os drágulást mért, míg a Portfolio elemzői konszenzusa 13%-os áremelkedést vetített előre a júniusi 11,7%-os ütem után. Ez azt jelenti, hogy újabb 24 éves csúcsra száguldott az infláció, jórészt az élelmiszerárak nagyon durva, havi alapon 4,1%-os, éves szinten 27%-os drágulása nyomán. A teljes infláció a KSH adatai szerint havi alapon szintén nagyon dinamikusan, 2,3%-kal emelkedett, a maginfláció pedig 3%-kal, így utóbbi éves szinten már 16,7%-os szárnyalást mutat. Még ennél is durvább az, hogy a negyedéves évesített maginfláció 27,5%-os (!) szintre szárnyalt, azaz rendkívül erős az árnyomás Magyarországon. Az adatok egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy az MNB-nek határozottan tovább kell haladnia a monetáris szigorítás útján. Ennek beárazására utal, hogy a forint a kezdeti esés után erősödéssel reagált a vártnál jóval magasabb inflációs adatra, igaz az MNB a minap a 13-14%-os sávba jelezte előre a júliusi inflációs adatot, így ehhez képest nincs meglepetés.

Júliusban folytatódott a fogyasztói árak szárnyalása Magyarországon, legalábbis ezt jelzik a KSH ma közölt adatai, hiszen éves alapon az élelmiszerárak 27%-kal, a tartós fogyasztási cikkek 14%-kal ugrottak, a szeszes italok és dohányáruk 11,2%-kal, az üzemanyagok és egyéb cikkek pedig 10,9%-kal. A jelek szerint igaz az, amit tegnapi elemzői konszenzusunkban előrevetítettünk...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés