Előfizetői tartalom

MNB: minden főbb inflációs mutató tovább gyorsult, még tovább nőttek a lakossági inflációs várakozások

Portfolio
Miután a vártnál magasabb júliusi inflációs adatot közölt a KSH, kiadta rövid értékelését az MNB is, benne a tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatókkal. Ezek a kiemelten figyelt mutatók azt jelzik, hogy tovább emelkedett az árnyomás az előző hónaphoz képest és az egyik ábra azt is érzékelteti, hogy a lakosság inflációs várakozásai még tovább emelkedtek.

Az MNB rövid értékelésének egyik fontos adata az indirekt adóktól szűrt maginfláció, amely a júniusi 13,8%-ról 16,6%-ra ugrott éves alapon júliusban. Emellett a keresletérzékeny infláció 10,9%-ról 12,6%-ra ugrott, a ritkán változó árú termékek inflációja pedig 12%-ról 13,4%-ra ugrott. Az összefoglaló rámutat, hogy infláció 2,0 százalékponttal emelkedett az előző...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés