gulyás gergely kormányinfó
Gazdaság

Rezsicsökkentés: fontos módosítást jelentett be Gulyás Gergely

Portfolio
A keddi kormányülés után - melyen Orbán Viktor miniszterelnök szabadsága miatt még nem vett részt - tartott Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Itt kiderült, hogy a kormány a rosszabb fűtőértékkel rendelkező gázfogyasztó háztartások érdekében módosította a legutóbbi rezsicsökkentési szabályokat, az erről szóló rendelet még kedden meg is jelenik. Emellett a miniszter belengetett egy új kormányzati javaslatcsomagot is, amivel a kormány azt célozná, hogy egy-egy háztartás energiafogyasztása az átlag alatt legyen. Szavaiból azt lehetett kiolvasni, hogy ez egy új hitelprogram keretében valósul meg, amelynek részleteit két hét múlva ismerteti a kormány. Konkrétan a split klímával való fűtés ösztönzését említette a miniszter.

Rezsicsökkentés: ajándék köbmétereket adott a kormány, de elő kell kapni a gázszámlákat

Azért, hogy az eltérő fűtőértékű földgázok esetén is mindenki ugyanannyi hőmennyiséghez jusson hozzá rezsicsökkentett áron és közben betartsa a kormány a júliusban már bemondott és a fejekbe beégett 1729 köbméteres éves fogyasztási korlátot is, pontosította a kormány a szóban forgó rendeletet. Ezt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője ma jelentette be a Kormányinfón, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ország számos pontján az 1729 köbméterhez képest akár 75-100 köbméterrel több gázfogyasztásig fog járni a rezsicsökkentett 102 forint körüli gázár a következő egy év során.

Tovább a cikkhez

A teljes 1,5 óra itt visszanézhető

Miből finanszírozza az állam a Vodafone-ban történő tulajdonszerzést?

Hitelből finanszírozza a kormány a Vodafone-vásárlást? - hangzott a kérdés. Az Ön feltételezése nem áll messze a valóságtól - felelte.

Ez az ügy akkor lesz éles, ha a tranzakció lezárul, akkor kell kifizetni az ellenértéket a miniszter elmondása szerint.

Nagy Márton moszkvai útja

Nagy Márton energetikai kérdésekről tárgyalt eredményesen, de nem számolt be a kormánynak erről - felelte egy újabb kérdésre Gulyás Gergely.

Koronavírus-járvány

A jelenlegi adatok alapján semmilyen szigorítás nem várható, és elegendőnek tartjuk jelenleg a heti tájékoztatást - jelezte.

Ennek a vírusnak a lefolyása össze sem hasonlítható, amit 2020-ban és 2021-ben meg kellett tapasztalni - mondta.

Miért várnak a pedagógus-béremeléssel Brüsszellel?

A pedagógusok tekintetében sem vártuk meg az EU döntését, mert 2013-14-es béremelés más szervezetek szerint is történelmi léptékű volt. A bérek viszont minden korábbinál gyorsabban növekedtek, ezért relatív hátrányba kerültek a pedagógusok, ezt kell kiegyensúlyozni - hangzott arra a kérdésre a válasz, hogy miért várnak a pedagógusok béremelésével az Európai Bizottsággal.

Egy olyan helyzetben, amikor a koronavírust, majd az ebből fakadó gazdasági visszaesést, majd a háborút és annak következményeit kellett kezelni, úgy gondolom nem csoda, ha az Európai Unió forrásaira is számít a kormány a pedagógusok béremelése esetében - emlékeztetett.

A Vodafone-megvásárlása és a pedagógusok béremelése két külön utca. Az egyik egy befektetés, ami pénzt hoz, a másik költség - tett különbséget Gulyás Gergely a két ügy között.

Erről bővebben itt írtunk:

Budapest Airport megvásárlása

Volt a végén eladási szándék is, de annyira a végén volt már, hogy már nem tudtunk megállapodni - felelte arra a kérdésre, hogy mi a szándéka a kormánynak a budapesti reptérrel kapcsolatban. A vételi szándék még mindig megvan - mondta.

Mikor lesznek új OMSZ-vezetők?

Ha már eleve eldöntötték korábban az OMSZ vezetőinek leváltását, akkor miért nincsenek még új vezetők - hangzott a kérdés a miniszterhez. A válasz így hangzott:

Palkovics Lászlót kell erről megkérdezni, hivatalosan ő még nem jelölt utódot, a konzultáció még zajlik erről.

Kapnak-e rezsitámogatást az alacsony keresetűek és kisnyugdíjasok?

Havi 200 ezer forintot fizet ki a magyar állam minden egyes mérőhelyre, állam és gáz költségként. Ennyit tud tenni a kormány támogatásként - válaszolta a kérdésre, hogy tervez-e kompenzációt a kormány az alacsony keresetűek számára a rezsiemelkedés miatt. Gulyás Gergely miniszter itt a havi 200 ezer forintos támogatással arra utalt, hogy a háztartások ennyit nyernek annak köszönhetően, hogy az átlagfogyasztás alatt nem a piaci árat kell fizetniük az érintetteknek, hanem a rezsicsökkentett árat.

Azon dolgozunk, hogy legyenek alternatív módszerek, amivel a gázfogyasztás csökkenthető, és akár az áram terhére bizonyos szolgáltatások kezelhetővé válnak - felelte egy másik kérdésre.

A split klíma alapú fűtés olcsóbb és hatékonyabb, mint a gázzal való fűtés. Persze mi is tudjuk, hogy ezt még be kell szerelni. Ebben fog segíteni a kormány konkrét javaslatokkal, annak érdekében, hogy az adott háztartás fogyasztása az átlag alá csökkenjen, és így ne emelkedjen a rezsije - részletezte Gulyás Gergely. Ez egy konkrét példa volt, ami abban a csomagban lehet majd benne, amit a kormány két hét múlva ismertet majd. Több hasonló intézkedés lesz - mondta.

Az iskolák fűtése

Nem hoztunk döntéseket erről - felelte arra kérdésre, hogy döntött-e a kormány arról, hogy az iskolákban ne legyen 20 fok felett a hőmérséklet. Most zajlik a felmérése annak, hogy mekkora plusz költséggel jár az állami intézmények téli fűtése a magasabb energiaárak miatt - ismerte el.

Ami tavaly 1,5 milliárd forint volt, jövőre 23 milliárd forint lesz gázköltség - jelezte a kormányablakok működtetésének drágulása kapcsán a miniszter. Meg kell vizsgálni, hogy kell-e bezárni például kormányablakokat - mondta.

Meg kell vizsgálni, milyen intézményeket kell bezárni, mit lehet fenntartani a téli fűtési szezonban - tette hozzá.

Gáztárolók töltöttsége

A magyar gáztárolókban 3,8 milliárd köbméter földgáz van - fejtette ki Gulyás Gergely, aki szerint ez a mennyiség 76 téli nap fogyasztására elegendő, ha a lakossági és ipari fogyasztást is figyelembe vesszük.

Ha csak a lakossági fogyasztást nézzük, akkor fél évre elegendő - tette hozzá. A töltöttség egyébként 60,6%-os.

Vodafone-ügylet vételi szándéka mikor kezdődött?

2010-ben - hangzott a kérdésre adott válasz Gulyás Gergelytől.

Új hitelprogram jön?

Az állami beruházások aránya az építésügy területén 20%-os volt. Ezért bízunk benne, hogy a magánberuházásoknál az építések száma nem fog úgy visszaesni és ez az építőipar segítségére lesz - válaszolta arra a kérdésre, hogy milyen hatással lehet az építőiparra az állami beruházások egy részének elhalasztása.

Ezért is döntött a kormány az 5%-os építőipari áfa hatályának meghosszabbításáról - emlékeztetett, és itt az új lakások alacsonyabb áfakulcsának időtartamának meghosszabbítására utalt. A beruházási ráta is magas, az új lakások építése is javulhat ennek köszönhetően és a lakásfelújítások, szigetelések iránti igény is meg fog nőni - magyarázta az optimizmusának okait a miniszter. A néhány nagyobb beruházás helyére sok kis beruházás fog lépni, és a nagy állami beruházások sem egyik pillanatról a másikra fognak leállni - fűzte hozzá.

A lakossági házfelújítások területén egy építőipari boom lesz, különösen a szigetelések és a zöld lakások kialakítása terén.

Konkrét hitelprogramokon, terveken dolgozunk, ennek részleteit két héten belül bejelentheti a kormány

- jelezte kérdésre válaszolva, hogy a kormány hogyan fogja támogatni az alacsony energiaigényű ingatlanok építését, illetve a régi ingatlanok felújítását. Részleteket itt azonban még nem mondott.

A Vodafone-ügylet később profitot fog hozni

Azon vagyunk, hogy pedagógusbéreket tudjunk emelni, erről tárgyalunk az Európai Bizottsággal. Ez pedig egy távközlési cég megvásárlása, ami profitot hoz - kezdte egy újabb válaszát.

Nem akarok egyetlen kérdést sem minősíteni és végképp távol álljon tőlem, hogy egy kérdést demagógnak minősítsek, de ha úgy tetszik, akkor ennek a cégnek a bevételeiből a pedagógusbérekre is sokat lehet majd fordítani - folytatta a válaszát, és ezzel minősítette is a kérdést és maga is populista választ adott.

Az volt a kérdés, hogy a jelenlegi környezetben indokolt volt-e elköltenie az államnak 350 milliárd forintot a Vodafone 49%-os tulajdonrészének megvásárlására, és az ügyletet most lezárni.

A könyvvizsgálat után tudják megállapítani, hogy a tranzakció hány év után térül meg

- hangzott el Gulyás Gergelytől.

Rezsicsökkentés és lakossági átlagfogyasztás

Az átlagos fogyasztást úgy számítják, hogy ahol nincs egyáltalán fogyasztás, vagy nagyon alacsony, azt nem számítják bele az átlagba - jelezte kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Forint árfolyama

Azt látjuk, hogy kifejezetten hektikus az árfolyammozgás. Egy napot nem érdemes összehasonlítani, hosszabb tendenciát érdemes nézni. Amikor a dollár erősödik, az a forintnak is árt - fejtette ki. Ez az a jelenség, ami az elmúlt hetekben igaz volt.

Visszatért oda, ahol ezelőtt 1,5-2 hónappal ezelőtt már volt egyszer a forint árfolyama - jelezte.

Korábban is mondtuk, hogy a cél, hogy ne legyenek ennyire hektikusak ezek a mozgások - hangsúlyozta. Elmondása szerint ezért fogadott el a kormány olyan költségvetést jövőre, ami a hiány csökkentését tartalmazza.

Érdemi új információt, ami befolyásolta volna vagy támogatta volna a forint árfolyamát, nem mondott a miniszter.

Érdemes azóta felidézni, hogy az elfogadott 2023-as költségvetést alapvetően írta felül az élet:

Reformjavaslatok

A kormány egy olvasatban már tárgyalta az egészségügy és oktatás reformjavaslatait, amit a Belügyminisztérium készített. Ennek nyomán fogadta el a kormány azt a döntését, hogy a nyugdíjas tanárok is taníthatnak az intézményekben.

Iskolák téli fűtése

Múlt héten a Belügyminisztérium 50-60 milliárd forint körülire becsülte a többletköltségét az iskolák fűtésének, de ezek folyamatosan változhatnak - fejtette ki Gulyás Gergely.

Kórházakat, szociális intézményeket és iskolákat minden körülmények között nyitva kell tartani - jelezte egy másik kérdésre. A kérdésben döntés még nem született - szögezte le.

Nem látunk olyan okot, ami az oktatás folytonosságát veszélyeztetné - mondta.

Nagy Márton Moszkvában járt

Nagy Márton repült Moszkvába vasárnap estig és volt hétfő estig ott, energetikai beszerzésről tárgyalt - ismerte el Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy ki volt vasárnap Moszkvában a Falcon típusú géppel.

Vodafone-ügylet

Nagy nemzetközi elismert cégek hagyják jóvá a vételárat, miután megtörténik a cég átvizsgálása - felelte a Vodafone-ügyletre vonatkozó kérdésre a miniszter.

A negyedik területen, a telekommunikációs szektorban is fontos lépést tettünk abba az irányba, hogy erős legyen a nemzeti tulajdon - mondta. Ez stratégiai cél, hogy többségében nemzeti tulajdonban legyen. Ez hosszú távon is fontos. A finanszírozást addig kell megteremteni, amíg a tranzakció le nem zárul - tette hozzá.

A budapesti repülőtér megvásárlása a többszörösét igényelne - fejtette ki arra a kérdésre, hogy annak idején a reptér állami megvásárlását miért halasztotta el a kormány és ez a Vodafone-ügylet miért fért bele.

Fennmaradnak az árstopok

A kormány legutóbb az árstopokról október elsejéig hozott döntést. Legközelebb október 1. előtt 1-2 héttel tudunk hosszabbításról dönteni, addig fenntartjuk mindenképpen ezeket az intézkedéseket - válaszolta.

EU-tárgyalások: konkrétumok nincsenek

Arra a kérdésre, hogy a kormány milyen konkrét lépéseket vállal az EU felé, Gulyás Gergely kikerülő választ adott, konkrétumok említése nélkül.

Nincs olyan szigorítás, ami nekünk fájdalmas lenne, mert nincs semmi titkolnivalónk az EU előtt. Olyan intézményi garanciákat is hajlandóak vagyunk megadni a Bizottságnak, ami más országokra nem jellemző - mondta.

Mivel a levél címzettje az Európai Bizottság, ezért a levél tartalmának részleteiről nem tudok beszélni - mondta.

Fel sem merült soha - válaszolt arra a kérdésre a miniszter, hogy Magyarország hajlandó-e csatlakozni az Európai Ügyészséghez.

Kiderült az is, hogy a Bizottságnak egy hónapon belül kell választ adnia a magyar levélre.

Orbán Viktor még nyaral

Ezért nem volt jelen a keddi kormányülésen - mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

OMSZ-felmentések

A helyzet az, hogy ezekre a vezetői változtatásokra a tűzijátékkal kapcsolatos előrejelzésekre való tekintet nélkül sor került volna - fogalmazott a miniszter azzal kapcsolatban, hogy Palkovics László miniszter hétfőn felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét.

Látványosan tévesnek bizonyult az augusztus 20-i előrejelzése a meteorológiának, de itt egy hosszabb távú elégedetlenségről van szó, ami az előrejelzési képességek fejlesztésével, illetve ezek hiányával kapcsolatos.

Nem az utolsó, hanem az utolsó utáni csepp volt a pohárban az augusztus 20-i esemény

- mondta kérdésre válaszolva. A szakminiszter az OMSZ vezetésével elégedetlen volt, mert bizonyos kompetenciák nem épültek ki a szervezetnél, és egyéb hibák is vannak - fejtette ki egy másik kérdésre válaszolva. Ez egy szakmai kérdés, szakmai vita - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy visszavonják-e a

Az, hogy a meteorológia teljes kudarcot vall, mint augusztus 20-án,

még nem ok a vezetők leváltására, ennek volt előzménye, ez az utolsó dolog volt a menesztés mögött - magyarázta a tárcavezető.

A tévedés lehetősége benne van a meteorológiai munkában - ezzel egyetértünk - ismerte el a miniszter. A miniszter nem válaszolt egyértelműen arra, hogy mi a kormány álláspontja az OMSZ javaslatairól, ami vizsgálóbizottság felállításáról szólt.

Később egy másik kérdésre válaszolva elismerte: azért is valósult meg a fenntartóváltás (Agrárminisztériumtól a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz került), mert ezek a kompetenciák nem valósultak meg megfelelően.

Címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor

EU-tárgyalások

Az EU minden vitás pontjában közös álláspontra jutottunk. Minden eddiginél szigorúbb rendszert hozunk létre a pénzek felhasználása és ellenőrzése tekintetében - jelentette ki.

A technikai szintű tárgyalások folyamatosan zajlanak. Ha ezeken túlvagyunk, akkor a helyreállítási alap és a 7 éves költségvetést magában foglaló megállapodás is aláírható - mondta. Az Európai Bizottság konstruktívan áll hozzánk - jelezte.

Földgáz

Az átlagfogyasztás mértékét a kormány már korábban meghatározta mind az áram, mind a földgáz esetében - emlékeztetett Gulyás Gergely. A villamosenergiánál nincs is olyan kérdés, amit a kormánynak meg kellett volna válaszolni, azonban a földgáznál van, mert itt a fűtőérték nem azonos, különböző minőségű a földgáz.

A minőség szempontjából a legjobb az orosz, utána a Magyarországon kitermelt, valamint utána a nyugatról behozott - magyarázta a miniszter.

A kormány azt a vállalását minden körülmények között továbbra is fenntartja, hogy még a legrosszabb fűtőérték esetében is az 1729 köbmétert mindenkinek meg kell kapnia a rezsicsökkentett áron - fogalmazott.

Emiatt 63645 MJ-ban állapítottuk meg a fűtőértéket. Eddig a rendeletben 59 ezer 132 MJ szerepelt, ami az átlag fűtőérték volt. Az új rendeletben viszont már a leggyengébb fűtőérték melletti szám szerepel, ezért így mindenki, még a leggyengébb fűtőértékű gázt felhasználó fogyasztók is fel tudják használni az 1729 köbméternyi rezsicsökkentett árú gázmennyiséget - magyarázta.

Az 1729 köbmétert is meghaladhatja a kedvezményes áron értékesített mennyiség, ahol jó a fűtőérték

- jelezte a tárcavezető. Ezt a rendeletet a kormány elfogadta és vélhetően ma meg is fog jelenni - ismertette.

A döntés részleteit külön cikkben dolgoztuk fel és értelmeztük:

Energiahelyzet

Az energiaellátás biztosított, lakossági és piaci igényeket ki tudjuk elégíteni. A stratégiai tartalékok bővítéséről folyamatosan tárgyalunk - jelezte Gulyás Gergely. Az energiaárak azonban jelentősen megemelkedtek, újabb rekordokat döntenek - folytatta.

Ezért a rezsicsökkentett árakat a kormány az átlagfogyasztás erejéig tudja biztosítani minden háztartás számára

- ismételte meg.

Rendkívüli időpontban jönnek a kormány bejelentései

A kormány mai ülését Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezetett - árulta el a tárcavezető.

Az eseményről élőben tudósítunk.

praga-csehorszag-karoly-hid
Érmék tőzsde háttérrel
forint készpénz bankjegy
rubel
gáz főzés sütés

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
ukrajna-terkep-europa