Előfizetői tartalom

Már szinte megteltek az orosz gáztárolók, mégis egekben az európai gáz- és áramárak

Portfolio
A Gazprom mai közlése szerint már 91,4%-osra sikerült feltöltenie az oroszországi gáztárolókat augusztus 24-re, ami azért fontos, mert korábban az orosz gázmonopólium azt közölte, hogy elsődlegesnek tekinti a saját tárolók feltöltését a gázexporthoz képest. Így tehát a tárolók már csaknem teljesen tele vannak Oroszországban, mégsem hallunk olyan orosz törekvésekről, hogy megnövelnék az európai vezetékes gázexportjukat, sőt éppen jövő szerdától tervezik leállítani az Északi Áramlat 1-et karbantartás miatt. Így ez és egyéb európai energiakínálati okok továbbra is rendkívüli magasságban tartják a gázárakat, azok pedig még tovább srófolták mára az áramárakat.

A héten a súlyos európai aszály, az emiatt visszafogott francia és egyéb atomerőművi termelés, a norvég és amerikai gázexport tervektől való elmaradása, valamint az Északi áramlat 1 körüli komoly huzavona nagy lendületet adott a gázáraknak, amelyekről ezekben a cikkeinkben részletesen írtunk: Kapcsolódó cikkünk 2022. 08. 25. Elképesztő kavarás megy az Északi Áramlat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés