Előfizetői tartalom

10 évet se kell várni arra, hogy a munkaerőpiac is érezze a jelenlegi oktatási rendszer állapotát

Mintegy tíz év múlva megjelennek a jelenleg alsó tagozatos gyerekek, vagyis az alfa generáció ("digitális bébik") első képviselői a munkaerőpiacon, ők lesznek a legnagyobb vesztesei a fokozatosan a gyermekmegőrzés szintjére süllyedő hazai közoktatásnak, amely komplex átalakítás nélkül már sokszor a jelenlegi munkáltatói igények kielégítésére sem képes - mondta a Portfolio-nak Totyik Tamás. A magas színvonalú oktatáshoz már most is csak a tehetősebb réteg fér hozzá, mondhatni már most a gazdagok privilégiuma, valamint a közoktatás alig képes a pedagógushiányból fakadó extra terhek kielégítésére, ez pedig a jövőben a társadalom szerkezetét is bomlaszthatja. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint, ha a sztrájkbizottság most azonnal megegyezne a béremelésről a kormánnyal, akkor is megmarad a pedagógushiány, amely mellett egyéb problémák is vannak. Különösen aggodalomra adhat okot az idei fűtési szezon, amely idején tetőzhet a pedagógusok türelme. A jelenlegi törvények miatt nem egyszerű sztrájkot szervezni, így a szakmabeliek polgári engedetlenséggel próbálkozhatnak.

Augusztus 30-án ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a pedagógus szakszervezetek a kormánnyal, amely, ha a tanévkezdésig nem teljesíti a béremelésre vonatkozó követelést, akkor a tavasszal indult, azonban a parlamenti választás miatt felfüggesztett sztrájk ismét folytatódhat. Minden tankerületben, szakképzési centrumban van munkatársuk, akit felkészítettek arra, hogy iránymutatást...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés