Előfizetői tartalom

Nagy bajba kerülhetnek a logisztikai szolgáltatók a vágtató infláció miatt

Portfolio
Nem tudják már kitermelni a többszörösére dráguló energia, a megugrott infláció, valamint a hónapról-hónapra növekedő bérek költségeit a logisztikai szolgáltatók. Az árnyomást csak a többletkiadások terheinek megosztásával, a szolgáltatási díjak emelésével tudják mérsékelni. A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) ezért azt javasolja a logisztikai szereplőknek, hogy a szolgáltatási biztonság fenntartása érdekében hónapról hónapra számolják el a többlet energiaköltségeket az ügyfelekkel – hasonlóan az üzemanyagok évek óta működő elszámolásához. A korábban elképzelhetetlen csúcsokra emelkedő energiaárak ugyanis egyre jelentősebb részt tesznek ki az összköltségben, egy hűtött raktár esetén például a kiadások körülbelül negyedét adja az energiafelhasználás. Az előrejelzések és a 2023-ra vonatkozó energiabeszerzési tárgyalások alapján pedig további jelentős drágulásra és kiszámíthatatlan piaci helyzetre kell készülni.

Súlyos következményei vannak a megváltozott világgazdasági helyzetnek a logisztikában is, a már tíz százalékot is meghaladó infláció növeli a költségeket, és elengedhetetlenné teszi az év közbeni – akár többszöri – béremelést, miközben a szolgáltatók éves vagy többéves szerződéseket kötöttek partnereikkel, így a pluszköltségeket maguknak kellene kigazdálkodniuk....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés