usa zaszlo
Gazdaság

Nőtt a munkanélküliség az Egyesült Államokban

Portfolio
Augusztusban kis mértékben nőtt a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban, miközben a foglalkoztatottak létszáma is nőtt - derül ki a friss közlésből. A munkaerőpiaci folyamatokat az amerikai jegybank is szorosan követi.

Augusztusban 315 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak létszáma az Egyesült Államokban (a mezőgazdasági szektort nem számolva). Az emelkedés kissé meghaladja az elemzői várakozásokat, a konszenzus 300 ezer volt. Az augusztusi szám a foglalkoztatottság növekedésének lassulására utal: az előző hónapban még 526 ezer új munkahely keletkezett, és a korábbi hónapok növekedésétől is elmarad a most közölt szám.

Ezzel együtt a munkanélküliségi ráta is emelkedett a júliusi 3,5%-ról augusztusban 3,7%-ra. Az elemzők arra számítottak, hogy a munkanélküliségi ráta stagnálni fog, a munkaerőpiaci aktivitás viszont a várakozásokat meghaladva nőtt, egyre többen keresnek munkát.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a következő hónapban tovább nőhet a foglalkoztatottak létszáma az aktív álláskeresők számának emelkedésével, mivel az Egyesült Államokban még mindig kiemelkedően magas a betöltetlen álláshelyek száma.

A Fed aktívan figyeli a munkaerőpiaci fejleményeket, és a jegybank a jelenlegi helyzetben úgy gondolja, a munkaerőpiac túl feszes. Ez magasabb béreket eredményez, a béremelkedés pedig az inflációs nyomást erősíti, így a jegybank kívánatosnak tartaná a munkaerőpiac lehűlését. A beérkező adat kétféleképp értelmezhető: egyrészt látványos lassulás mutatkozik a foglalkoztatottság növekedésében, másrészt továbbra sem beszélhetünk fordulatról. A jegybanknál úgy érvelnek, hogy a foglalkoztatottságnak átmenetileg csökkennie kell ahhoz, hogy az infláció érdemben mérséklődjön.

Amennyiben az amerikai gazdasági aktivitás jócskán lelassul (a részadatokon még nem látunk komoly földbeállást) a Fed kamatemelésének hatására, a foglalkoztatottság várhatóan csökkenni fog. A Fed idén eddig összesen 2,25%-pontos kamatemelést hajtott végre, szeptemberi ülésén várhatóan további 75 bázisponttal emeli majd az irányadó kamatot.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1324724478
peszkov
forint készpénz bankjegy
penzugyminiszterium
északi áramlat
ukrajna háború ukrán konfliktus orosz ukrán stock

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
forint200124