Előfizetői tartalom

Hamarosan kihunyhat az infláció tüze - de a koronavírus előtti kényelmes világ már nem fog visszatérni

Portfolio
A globális gazdaság lassulásával és az ellátási láncok helyreállásával mérséklődött egyes kulcsfontosságú nyersanyagok ára, amely arra enged következtetni, hogy közel lehetünk az infláció tetőzéséhez - írja elemzésében a Bloomberg. A lap által megkérdezett közgazdászok arra számítanak, hogy az áremelkedés mértéke hamarosan csökkenésnek indul, a jegybankok mégsem állnak meg a szigorításban, mert el akarják kerülni az infláció újabb felhevülését. A koronaválság előtti tartósan alacsony infláció viszont már nem tér vissza a megkérdezett elemzők szerint: szerintük a világnak fel kell készülnie a korábbiaknál tartósan magasabb inflációra, amellyel a jegybankok sem tudnak majd megküzdeni.

A recesszió segít letörni az inflációt A gazdasági növekedés lassulásával a kulcsfontosságú nyersanyagok és élelmiszerek – mint például a kőolaj, réz és búza – ára csökkenésnek indul, ezzel pedig enyhül a nyomás az iparcikkek és a feldolgozott élelmiszerek árazásán is. Ezen felül még a termékek szállítása is olcsóbbá vált, ahogy a koronavírus-járvány...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés