FONTOS Megjött a Standard and Poor's ítélete Magyarországról
 
Előfizetői tartalom

Egekben a magyar drágulási tempó - történelmi csúcsokon az inflációs mutatók

Portfolio
Az adószűrt maginfláció, a keresletérzékeny, illetve a ritkán változó árú termékek drágulási üteme is új csúcsra emelkedett, derül ki az MNB értékeléséből, ami a ma megjelent augusztusi inflációs adatokra reflektál. A jegybanki szakértők rámutatnak, hogy az infláció első számú motorja az élelmiszerek áremelkedése.

A jegybank alternatív inflációs mutató sajnos nem mutatnak jobb képet annál, mint amit a hivatalos inflációs adatból láthatunk. A keresletérzékeny termékek éves áremelkedési üteme 14,2%-os (az előző hónapban 12,6% volt), a ritkán változó termékek drágulása 14,8%-os (ez 13,4%-ról emelkedett).

Az infláció 1,9 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, amit főként az élelmiszerek árindexének emelkedése magyaráz. Az általános áremelkedéshez azonban nem csak az élelmiszerek járulnak hozzá nagy mértékben, hanem a maginfláció, tehát az alapfolyamatok területén is erősödő tendenciát láthatunk.

infla2

A gyors átárazódás folytatódását mutatja, hogy augusztusban is sokszorosa volt az (üzemanyagtól és szabályozott áraktól tisztított) áremelkedés. Az alábbi ábrán látszik, hogy a drágítások mértéke egy kicsi kisebb volt, mint júliusban, ám ez nem az enyhülésre utal: ahogy az ötéves átlagon is látszik az alábbi grafikonon, egyszerűen az augusztus szezonálisan hagyományosan enyhébb hónap. E szempontból az augusztus talán még nagyobb drágulást is hozott az ilyenkor szokásoshoz képest, mint a július.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés