Előfizetői tartalom

Egy évtizede nem volt ilyen: fájdalmas hónapok jönnek minden magyar dolgozónak

Portfolio
Az év első felében a keresetek vásárlóereje (átlagosan) még meghaladta az előző évit, augusztusban viszont már éppen akkora volt az egy évre visszatekintő infláció, mint amekkora a béremelkedés lehetett. A következő hónapokban 18-20%-ra nőhet az infláció, miközben a bérek ennél kisebb mértékben emelkedhetnek, így a reálbérek a negyedik negyedévben várhatóan érdemben csökkennek majd. Ilyenre az elmúlt tíz évben nem volt példa.

Az év első hónapjaiban még 10% alatt volt a pénzromlás üteme Magyarországon, miközben a keresetek átlagosan 15% feletti mértékben növekedtek. Ennek következtében a reálbérek emelkedtek, amelynek köszönhetően a fogyasztás növekedése támogatta a GDP bővülését. Olyan egyszeri transzferek, mint az szja-visszatérítés és a 13. havi nyugdíj is emelték a háztartások jövedelmét...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés