parragh lászló bef mkik
Gazdaság

Parragh László: most mindenki bajban van

Portfolio
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatokat tett a kormányzatnak, hogy hogyan lehetne segíteni a vállalkozásokat az elszálló energiaárakkal vívott harcukban.

Egyre több vállalkozás kerül bajba az emelkedő energiaárak miatt. vannak olyan cégek, amelyeknek megtízszereződött a rezsijük, a szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke szerint a vendéglátóhelyek 30-50 százaléka is lehúzhatja a rolót. Parragh László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: alapvetően most mindenki bajban van, olyan alkalmazkodási kényszer van, amellyel még sosem szembesültünk, de ez nem csak nálunk van így, hanem az egész kontinensen. A legnagyobb bajban a legkisebbek vannak, hiszen az ő tervezőképességük, tőkeerejük nem elegendő arra, hogy hosszú távon túléljenek - tette hozzá.

Bőven 800 ezer felett van a legkisebb vállalkozók száma, itt sok esetben önfoglalkoztatókról van szó

- mondta az MKIK elnöke.

A kamara abból indul ki, hogy ilyenkor az összefogásnak van a legnagyobb szerepe, nem lehet várni, hogy egyedül a kormány, vagy egyedül a vállalkozások vagy önkormányzatok oldjanak meg mindent. Mint mondta, letették a kormány asztalára a javaslataikat. Parragh azt mondta, minden területre próbálnak javaslatot tenni, például azt javasolták, hogy az erőfölénnyel való visszaélést próbálja a kormány korlátozni - vagyis ha valaki gázt akar vásárolni, akkor közlik vele, hogy nincs, nem adnak ajánlatot, vagy ha adnak, akkor olyan feltételekkel, amit nem lehet teljesíteni.

A napi árral nem tudnak mit kezdeni, mert az a nagykereskedőt is érinti, de a szolgáltatónál is érdemes nézni a költségszintet, hogy az fedezi-e azt a profitigényt, amit a vállalkozástól elvár - tette hozzá. Ebben az esetben azt javasolják, hogy vissza kell térni a 2021. október 1-jei állapothoz, azaz azt kell mondani, hogy az energiaellátási szerződés - az árat kivéve - nem támaszthat rosszabb feltételeket, mint akkor.

Emellett azt is javasolják, hogy ne lehessen leszerelni egy mérőórát, ha időlegesen megszűnik egy szolgáltatás. A nem fizetés más eset, itt az időleges leállásról van szó - emelte ki.

Azokat az erőforrásokat, amelyek vannak, a vállalkozások megsegítésére kell fordítani, a termelő tevékenységet, a feldolgozóipart kell megmenteni, az a hazai termelés bázisa - fogalmazott, hozzátéve: elsődlegesen az energiaigény csökkentésére kell fókuszálni. Javasolnak olyan programokat a kormánynak, amelyeknek éppen ez van a fókuszában.

"Ez egy sokk, ami most történik" - jelentette ki Parragh László. Nagyjából 900 ezer vállalkozás van, itt az járt jól, aki időben és hosszú távra kötötte meg az energiaellátási tevékenységét - mondta az elnök. Hozzátette: itt mindenkinek ki kell alakítania a saját stratégiáját. Elmondta, jövő hétre összeállhatnak a döntéshozatalhoz szükséges feltételek.

A kamara elnöke igazat adott azoknak a hangoknak, amelyek szerint egy esetleges vasárnapi boltzár jó spórolási lehetőség lenne, mint mondta, ennek más országokban már megvan a kultúrája.

panellakás budapest
Oszkó Péter
generali_shutter-20180605
ffp2 maszk
sarkanyhunor
bolt szamla inflacio draga
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
panellakás budapest