Előfizetői tartalom

Megjöttek a friss koronavírus -adatok: megállt a járvány visszaszorulása

Portfolio
Az elmúlt héten összesen 11596 új fertőzöttet igazoltak, és 42 beteg elhunyt. Jelenleg 831 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük tízen vannak lélegeztetőgépen. A számok vegyes képet mutatnak. Az elhunytak és a gépen lévők száma csökkent az előző héthez képest, a járvány fordulataira gyorsabban reagáló fertőzésszám viszont valamelyest emelkedett, a kórházi betegállomány pedig stagnált. Ebbe akár bele lehet látni a járvány ősz eleji kezdődő erősödését, ám az omikron variáns enyhébb tünetei, valamint az alacsony tesztelési aktivitás miatt érdemes várni az erős kijelentéssel még 1-2 hétig.

A járvány nyáron erősödött fel egy kicsit, ám komoly egészségügyi helyzetet nem okozott, augusztustól pedig lejtmenetbe kapcsolt a heti új fertőzések száma. Ezt a tendenciát törte meg a ma megjelent, második szeptemberi adat. A napi átlagos új esetszám a múlt héten 1657 volt, 13%-kal magasabb, mint egy hete. 

A fertőzések enyhe emelkedése egyelőre nem hagyott erős nyomot a súlyos esetek számában. A kórházban lévők száma nem emelkedik, igaz, a ma megjelent 831 fős adatot stagnálásnak lehet tekinteni a múlt heti 832 után, így itt is megállni látszik az augusztus eleje óta megfigyelt csökkenő tendencia. (Az adatok értelmezésébe bekavar, hogy - ahogyan az az alábbi ábrán látszik - augusztus közepén feltehetően hibás adatot közölt a kormányzati portál.) A lélegeztetőgépen lévők száma egy hét alatt 17-ről 10-re csökkent.

Naponta átlagosan hatan hunytak el a koronavírussal összefüggésben, ez szerencsére továbbra is csökkenést mutat heti alapon (a múlt heti 11 fő után), és július eleje óta a legkisebb szám.

Címlapkép: Getty Images

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés