vihar, tornádó, klímaváltozás
Gazdaság

Kongatja a vészharangot a Világbank is: már egy csapás recesszióba taszíthatja a világot

Portfolio
A világ a globális recesszió felé közelíthet, mivel a központi bankok világszerte egyszerre emelik a kamatlábakat a tartós infláció leküzdése érdekében - közölte csütörtökön a Világbank.

A Reuters cikke szemlézi a bank új tanulmányát, amely szerint a világ három legnagyobb gazdasága - az Egyesült Államok, Kína és az euróövezet - erőteljesen lassul, és még egy

mérsékelt csapás is recesszióba taszíthatja a világgazdaságot a következő egy évben.

A bank szerint a világgazdaság legmeredekebb lassulását látjuk most az 1970 óta látható recesszió utáni fellendülési időszakban, a fogyasztói bizalom máris nagyobb mértékben esett vissza, mint a korábbi globális recessziók előtt.

A globális növekedés meredeken lassul, és további lassulás valószínű, ahogy egyre több ország esik recesszióba

- mondta David Malpass, a Világbank elnöke, hozzátéve azon aggodalmát, hogy ha ezek a tendenciák fennmaradnak, az pusztító következményekkel járhat a feltörekvő és fejlődő gazdaságokra nézve.

A világszerte folyamatban lévő szinkronizált kamatemelések és a kapcsolódó szakpolitikai intézkedések valószínűleg még a jövő évben is folytatódnak, de nem biztos, hogy elegendőek lesznek ahhoz, hogy az inflációt visszahozzák a koronavírus-járvány előtti szintre - mondta a bank.

Hacsak a kínálati zavarok és a munkaerő-piaci nyomás nem enyhül, az energia nélkül számított globális maginfláció 2023-ban is 5% körül maradhat, ami közel kétszerese a világjárvány előtti ötéves átlagnak.

Az infláció csökkentéséhez a központi bankoknak további 2 százalékpontos kamatemelésre lehet szükségük, a 2021-es átlaghoz képesti 2 százalékpontos emelésen felül - írja a jelentés.

Egy ekkora mértékű emelés azonban a pénzpiaci stresszel együtt 2023-ban 0,5%-ra lassítaná a globális GDP növekedését, ami egy főre vetítve 0,4%-os csökkenést jelentene, ez pedig megfelelne a globális recesszió technikai definíciójának - tette hozzá.

Malpass szerint a politikai döntéshozóknak a fogyasztás csökkentése helyett a termelés fellendítésére kellene összpontosítaniuk, beleértve a további beruházások és a termelékenység növelésére irányuló erőfeszítéseket.

A korábbi recessziók megmutatták annak kockázatát, ha az infláció sokáig magas marad, miközben a növekedés gyenge - mondta a bank, megjegyezve, hogy az 1982-es recesszió több mint 40 adósságválságot váltott ki, és számos fejlődő gazdaságban egy évtizedes növekedési lemaradást eredményezett.

A Világbank alelnöke, Ayhan Kose szerint a monetáris és fiskális politika közelmúltbeli szigorítása segíthet az infláció csökkentésében, de az intézkedések nagymértékben szinkronizált jellege súlyosbíthatja a helyzetet és fokozhatja a globális növekedés lassulását.

Címlapkép: Getty Images

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
Tematikus PR cikk
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek