klima felmelegedes
Gazdaság

Szinte az összes nagyvállalatnak fájni fog a globális felmelegedés

Portfolio
A világ legnagyobb vállalatainak több mint 90 százaléka rendelkezik legalább egy olyan eszközosztállyal, amely a következő évtizedekben pénzügyileg ki lesz téve a felmelegedő bolygó hatásainak, például a raktárakat és az adatközpontokat fenyegethetik majd az erdőtüzek és az árvízbalesetek.

A jövőben egyre gyakrabban előforduló természeti katasztrófáknak köszönhetően a nagyvállalatok több mint egyharmadánál legalább egy eszközosztály értéke 20 százalékkal vagy annál is nagyobb mértékben fog csökkenni, olvashatjuk az S&P Global tegnap közzétett jelentéséből. A megállapítások és az ezeket a kockázatokat mérni hivatott elemzőeszköz az S&P Global Sustainable1 részei.

Egyre világosabbá válik az is a friss elemzés szerint, hogy a részvénypiacra is közvetlen hatással lesz az éghajlatváltozás. Az irányadó S&P 500 tőzsdeindex teljes kapitalizációjának közel 10 százalékát fogják előreláthatóan érinteni az éghajlati veszélyek a 2050-es években, a business-as-usual forgatókönyvet követve (azaz jelentős kormányközi beavatkozások hiányában). A vízhiány és a szélsőséges hőség lesz a legnagyobb hatással, derül ki az adatokból. A témával kapcsolatban egyébként emrég értekeztünk egy részletes elemzés keretein belül:

Az S&P kifejlesztett elemzőeszköze azt is jelzi, hogy a vállalatok és a befektetők egyre inkább tudatában vannak annak, hogy az éghajlatváltozás előrehaladtával folyamatosan és időben rendelkezésre álló adatokra lesz szükségük, különösen akkor, ha az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) tovább halad az éghajlatváltozással kapcsolatos adatok átláthatóságát megkövetelő, mérföldkőnek számító szabályozással. A JPMorgan Chase, a Fitch Ratings és a Morningstar is hasonló termékeket fejlesztett idén.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1324724478
peszkov
forint készpénz bankjegy
penzugyminiszterium
északi áramlat
ukrajna háború ukrán konfliktus orosz ukrán stock
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
forint200124