gulyás gergely kormányinfó mti
Gazdaság

Gulyás Gergely: marad a benzin- és élelmiszerárstop!

Portfolio
Rendkívüli időpontban, ma délután 13 órakor tartotta a Kormányinfót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra, amelyen Nagy Márton is részt vett. A kormányülés döntéseit ismertették, a legfontosabb közülük az, hogy az élelmiszer- és benzinárstop december 31-ig lesz meghosszabbítva, a kamatstop pedig jövő június végéig velünk marad.

Pfizer-oltások

Rendelünk-e a Ba 1.5-ös vakcinákból is?

Én úgy tudom, hogy túl vagyunk a koronavírus-járványon

– válaszolta erre Gulyás, de utána kell néznie, hogy rendeltek-e ebből a vakcinából.

Tűzifa

Holnap az agrárminiszter részletesen is beszél majd a tűzifa-támogatásról.

Minden háztartásnak 10 köbméter vásárlására lesz lehetősége, erre hatósági árat vezetnek be

- jelentette be előzetesen Gulyás.

Ukrán hadihelyzet változása - tervez fegyvert szállítani a magyar kormány?

A fegyverszállítást sose az ukránok csekély esélyeitől tette függővé a kormány, hanem attól, hogy ha szállítunk, akkor csak Kárpátalján keresztül tudnának szállítani, amivel így veszélyeztetnék az ott élő magyarokat. A kormány ezért nem kíván fegyvert szállítani az ukránoknak - mondta Gulyás.

EU-tagság

Orbán Viktor tegnapi beszédére reagálva elmondta Gulyás, hogy semmi nem igaz abból, ami kiszivárgott a sajtóban.

Az EU-tagságnak lényegesen több az előnye Magyarország számára, és nem feltétlenül az EU-s források miatt.

Végeredményben 2 milliárd euró az ország nettó haszna, ez a magyar GDP 1,4%-a, tehát nem az uniós források jelentik elsődleges előnyét a tagságnak, hanem a közös piac.

A minimálbért mindig a munkaadó és a munkavállaló tárgyalása határozza meg, ebbe a kormány nem szól bele - tette még hozzá.

Bizottsági bejelentés - készül a kormány a rosszabb forgatókönyvre?

Van egy rendje az uniós döntéshozatalnak, mi teljes nyugalommal várjuk a holnapi bejelentést a Bizottságtól, így nem készült a kormány rosszabb időkre vonatkozó forgatókönyvvel - mondta Gulyás.

Barna kőszénbányák és gáztároló

Felmérték azt, hogy hány olyan háztartás van, amely barna kőszénnel is tud fűteni, és azt találták, hogy komoly energiaspórolás érhető el, ha ezzel fűtenek. A kormány mai ülésén fog olyan döntést hozni, amely lehetővé teszi, hogy a kitermelhető barnakőszén nagy mértékben növekedhessen.

A hazai gáztárolók jól állnak: a töltöttségi szint 4,4 milliárd köbméter a földgáznál, ez 89 téli napra elegendő, ipari és háztartási fogyasztást is belevéve, csak háztartásokra nézve ez 185 téli napra elég - ismertette Gulyás.

Olyan nem lesz, hogy kórházat vagy rendelőt be kelljen zárni

Olyan helyzet nem állhat elő, hogy kórházat vagy rendelőintézetet be kelljen zárni. A kórházakra például nem terjed ki a hőmérsékletre vonatkozó korlátozás sem - mondta Gulyás.

Beszélt az abortusztörvényről is, itt elmondta, hogy a törvény nem módosult, irányelveket fogadtak el, de ez a nők döntési szabadságát nem veszi el.

Ársapkák december végéig maradnak, kamatstop június végéig

Nagy Márton elmondta, ő is támogatta az ársapkák meghosszabbítását, de hozzátette, ezek nem normál piaci beavatkozások. Ugyanakkor most sem egy normál piaci helyzetben vagyunk - mondta.

Jelenleg az inflációban nem látjuk a fordulópontot, az MNB előrejelzése szerint is tovább emelkedhet az infláció a következő hónapokban. Így nem indokolt az ársapkák kivezetése, de előbb-utóbb ezeket ki kell majd vezetni - tette hozzá.

Az üzemanyag sapkánál viszont már csak a családokat védik, így itt történt előrelépés, hiszen a cégeknek már a magasabb árat kell fizetniük.

A kamatstop esetében 2023. június vége a határidő, eddig biztosan meg lesz hosszabbítva. Ez a jelzáloghitelekre vonatkozik.

Az ársapkák pedig december 31-ig vannak meghosszabbítva.

Migráció

Drámaian rossz - így értékelte a déli határnál fennálló migrációs helyzetet Gulyás Gergely.

Pénteken 725 embert tartóztattak fel a határon, ez előtt is 5-600 ilyen illegális határátlépési kísérlet volt a miniszter szerit. Szerinte a kerítés nélkül nem tudnák így védeni a határt.

Energiaszankciók

2010 óta már hat szomszédos országgal van interkonnektora Magyarországnak, szerinte az európai szankciók sok pénzt adtak Oroszországnak, nekünk pedig nagy gazdasági nehézségeket okoztak. Korábban Gulyás szerint nem erről állapodtak meg EU-s körökben. A diverzifikált szankciókat Magyarország is támogatta, de az energiaszankciókat nem.

Nagy Márton szerint Amerika az egyik legnagyobb nyertese az energetikai szankcióknak.

Pedagógus béremelés

Ha az operatív programokról is meg tudnak állapodni az EU-val, akkor garantált a pedagógusok béremelése - mondta Gulyás.

Nagy Márton: európai példákat is tanulmányoztunk

Nagy Márton elmondta, hogy tanulmányozták az európai példákat, Németországtól Lengyelországon át vannak ilyen programok, igazából az uniós országok felénél lehet ilyeneket látni. Ezek az energiaintenzív vállalatok támogatására irányulnak.

Magyarország is megvizsgálta a lehetőségeit, itthon 116 szektor van, amely energiaintenzív, kérdés volt, hogyan lehetne ezt célozni. Az a lényeg, hogy az energiaválság után is életképesek maradjanak a kkv-k, ezért célozni kell. Így nem véletlen, hogy a feldolgozóiparra céloznak, hiszen a termelés a legfontosabb.

A nagyvállalatokat sem tudják kihagyni ebből, ezért lesz gyármentő program is (Nagy Márton korábbi szavai szerint ebben a körben nem lesz kiadáskompenzáló, csak beruházásösztönző támogatás, ennek részletei még kidolgozás alatt állnak.)

EP-jelentés

A napokban nyilvánosságra hozott EP-jelentésre reagálva Gulyás kifejtette, hogy egyetért Orbán Viktor kommentárjával arról, hogy ez egy vicc, és már unalmas. Jogi relevanciája nincs az ügynek szerinte, de politikai nyomás a Bizottságra annak érdekében, hogy Magyarország ne kapja meg az EU-s forrásokat - tette hozzá.

Önkormányzatok és rezsi

A kormány javaslata, hogy az általános iskolában legalább 20 fok legyen, a 18 fok csak a gimnáziumra és a felett érvényes, de erről ma még tárgyal a kormány.

Az önkormányzatok kapcsán elmondta, hogy van egy határa az önkormányzatok fizetőképességének. Meg kell határozni azt a kört, ahol muszáj spórolni, ezen felül megnézik, hol tudnak segíteni, de mindenkinek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy spóroljon, ahol lehet. Voltak tárgyalások az önkormányzatok képviselőivel.

Európai Bizottság

Gulyás kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a Bizottságnak nem volt olyan felvetése, amely kapcsán nem jutottak volna kompromisszumra.

Az országnak az a legfontosabb, hogy a kondicionalitási eljárás szűnjön meg.

Árstop - lesz így benzin?

Kisebb fennakadások eddig is voltak, de általánosságban mindenki tudott tankolni.

Szerinte az a jobb megoldás, ha időnként vannak is fennakadások, mindenki tud 480-as áron tankolni, mint az, ha nem lenne fennakadás, cserébe viszont megugrana a benzinár - mondta Gulyás.

Budapesti kórházak felújításának állapota

Volt egy jelentős, több tízmilliárdos program erre, de ez pillanatnyilag a beruházási stop áldozata - mondta Gulyás. Ettől még nem mondtak le ezekről a tervekről, a beruházási stop végével meg fogják ezeket valósítani.

Orbán Viktor már posztolta is a friss döntéseket

Szankciók

Gulyás Gergely szerint a szankciók Oroszországnak rendkívüli hasznot hoztak, Európának pedig nagy nehézségeket. Nehéz így a szankciók mellett érvelni - mondta.

Mintegy 10 ezer kkv-t érint a bejelentett program

Nagy Márton kérdésre válaszolva elmondta, hogy kb. 10 ezer, feldolgozóipari kkv-t érint a bejelentett program. Az első három hónap után majd eldől, folytatni kell-e a programot.

Bizottsági tárgyalások

Gulyás Gergely az EU-val folytatott tárgyalásokról is beszélt:

Kondicionalitási eljárás: intenzív tárgyalások folytak a Bizottsággal, nyitott kérdés mára már nem maradt, a bizottság által kérteket a kormány elfogadta vagy kompromisszumra jutottak. Elmondta, a kabinet szombati ülésén megtárgyalta és jóváhagyta ezeket a javaslatokat, amelyeket jövő hétfőn és pénteken benyújt az Országgyűlésnek. A jogszabályok novemberben hatályba lépnek, azt követően szüntethetik meg a kondicionalitási eljárást - jelezte.

A kölcsönös bizalmatlanság helyett a kölcsönös bizalom irányába tett lépésnek tekinthető az elmúlt hónapok tárgyalása a Bizottsággal. Holnap az Európai Bizottság is beszélni fog erről.

Nagy iparvállalatokat is támogatnak

Gyármentő program: nagy, energiaintenzív iparvállalatok beruházásait is támogatni kívánja a kormány - mondta Nagy Márton.

Új munkahelyvédelmi akciótervet is elindítanak: sok iparágban a vállalatok nehéz helyzetbe kerülhetnek a következő hónapokban, ezen igyekeznek majd segíteni. Ezt a következő hetekben dolgozzák ki.

Kkv-k megsegítéséről is döntöttek

Nagy Márton elmondta, hogy a feldolgozóipari kkv-kat célozzák majd, őket szeretné segíteni a kormány az emelkedő energiaárak miatt. A célzottak az energiaintenzív vállalkozások, ezek az uniós meghatározás szerint olyan vállalatok, ahol az energiaköltség a nettó árbevétel 3 százaléka felett volt 2021-ben. 

A program október 1-gyel indul és 2023 végéig tart.

Egyrészről a működési költségek oldaláról, másrészről a beruházások oldaláról támogatják a vállalkozásokat.

A működési támogatás október-november-december hónapra vonatkozó számlatámogatást jelent. A növekmény 50%-át fizetik majd ki. A működési költségek támogatása azt jelenti, hogy három hónapra - októberre, novemberre és decemberre - az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-k áram- és gázszámlája növekményének 50 százalékát kifizeti az állam - közölte, hozzátéve, ha például valakinek 10-ről 60-ra felmegy a számlája, akkor nem a hatvannak az ötven százalékát fizetik ki, hanem az 50-nek az 50 százalékát.

Beruházás támogatási programot is indítanak annak érdekében, hogy javuljon a kkv-k versenyképessége. A Széchenyi Kártyaprogram keretében az önerő támogatását valósítják meg, maximum 15%-os mértékig.

Azt kéri ezért cserébe a kormány, hogy a kkv-k tartsák meg a foglalkoztatotti létszámukat.

Arra is kitért, hogy a kormány két másik programot - egy gyármentő programot és egy új munkahelyvédelmi akciótervet - is megtárgyalt, de ezekről még nem döntött, a következő hetekben fogja kialakítani ezeknek a keretrendszerét.

Többen férnek be a rezsicsökkentés alá

Többen férnek be a rezsi-átlagfogyasztásba, mint korábban a kormány gondolta, ezzel a hatósági árra többen jogosultak - mondta Gulyás.

A miniszter nem fejtette ki, hogy ez milyen adatokból látszik, valószínűnek tartjuk, hogy nem önmagában az alacsony energiafogyasztású augusztusi hónap fogyasztási adatai alapján jutott a kormány erre a következtetésre, hanem inkább azért, mert érezhető az energiafogyasztás mérséklődése Magyarországon (erre Gulyás tett is utalást). Esetleg az új átalány-megállapítások is vezethettek erre a következtetésre.

Itt a bejelentés az árstopokról

Még zajlik a kormányülés, tehát nagyjából egy óra áll rendelkezésre a Kormányinfóra - mondta Szentkirályi Alexandra.

A Kormányinfón Nagy Márton is részt vesz.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a háború és arra adott szankciós válaszok brutális áremelkedéshez vezettek, ennek következtében elszabadult az üzemanyagár is.

Amíg a szankciók hatályban vannak, nincs reális esély a helyzet javulására, ezért

a benzin- és élelmiszerárstopot meghosszabbítják, ezzel december 31-ig biztosan maradnak az árstopok.

A kamatstopot is legalább fél évvel meg fogják hosszabbítani - tette hozzá. A kamatstophelyzetről legutóbb itt írtunk részletesen.

A rezsicsökkentést is az átlagfogyasztás szintjéig megtartják, fenntartják. Azt látják, hogy sokan bele tudnak férni az átlagba, emellett sokan elkezdtek spórolni is.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy olyanok legyenek a magyar költségvetés adottságai, hogy ezeket az intézkedéseket fenn tudják tartani.

Többen férnek be a rezsicsökkentés alá

Többen férnek be a rezsi-átlagfogyasztásba, mint korábban a kormány gondolta, ezzel a hatósági árra többen jogosultak - mondta Gulyás.

A miniszter nem fejtette ki, hogy ez milyen adatokból látszik, valószínűnek tartjuk, hogy nem önmagában az alacsony energiafogyasztású augusztusi hónap fogyasztási adatai alapján jutott a kormány erre a következtetésre, hanem inkább azért, mert érezhető az energiafogyasztás mérséklődése Magyarországon (erre Gulyás tett is utalást). Esetleg az új átalány-megállapítások is vezethettek erre a következtetésre.

Késik a Kormányinfó

Pár perces csúszásban van már a Kormányinfó, eredetileg 13 órára hirdették meg a tájékoztatót.

Hamarosan élőben beszél Gulyás Gergely

Gulyás Gergely most jelenti be a kormány legújabb döntéseit

Az elmúlt időszakban megfigyelhető volt, hogy ehhez hasonló, rendkívüli időpontban szervezett kormányinfót az árstopok ügyében szokott tartani a kormány. Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook posztja alapján a kormány szombat reggel ülésezik, így várhatóan az itt meghozott intézkedéseket ismerteti Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

A napokban fokozódtak a várakozások azzal kapcsolatban, hogy a kormány új döntéseket hozhat az árstopok ügyében, ugyanis a jelenleg érvényben lévő rendelkezések október 1-ig hatályosak.

Az árstop mellett téma lehet még a mai kormányinfón az EU-s források kérdése, hiszen az Európai Bizottság várhatóan fontos döntést hoz vasárnap. Ezen kívül szó lehet még a gázkrízisről, illetve ennek kapcsán a téli, iskolai tanításra való felkészülésről is.

Az eseményről élőben tudósítunk.

Címlapkép: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
Tematikus PR cikk
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek