Előfizetői tartalom

Már csak ez hiányzik: az adóemelés miatt is drágul a kakaós csiga

Portfolio
Az infláción, az árfolyam és energiakitettségen felül csupán a népegészségügyi termékadóból (továbbiakban neta) adódóan darabonként bruttó 40-50 forinttal is emelkedhet egyes sütőipari termékek (kakaós csiga, túrós táska) ára - hívta fel a Portfolio figyelmét egy piaci szereplő, aki szerint a drágulás áldozata nemcsak a kenyerek és péksütemények lehetnek, hanem a rendelet alapján egyéb termékek is a neta alá kerülhetnek. Korábban csak a végtermék volt netás, azonban most már az alapanyagok esetében előfordulhat, hogy netával kell számolni. Ugyanakkor lehetnek olyan esetek, hogy csak az alapanyag után kell megfizetni a netát, ezzel szemben akadnak olyan végtermékek, amelyek nincsenek a neta - pl. finom fonott kalács - hatókörében. A versenyhelyzetet az is árnyalja, hogy az import termékek után csak egyszer kell rendezni a netát, míg a hazai gyártóknak az alapanyagokra rakodó neta miatt halmozottan kell adóznia, amelyet várhatóan tovább hárítanak majd a fogyasztóra.

A netát 2011-ben az Országgyűlés annak érdekében vezette be, hogy visszaszorítsák népegészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztását és előmozdítsák az egészséges táplálkozást, valamint az egészségügyi szolgáltatások, különösen a népegészségügyi célú programok finanszírozását javítsák. A jelenlegi rendelkezés szerint a cukor tekintetében 1701, 1702 vámtarifaszámok, só esetében 2501, cukrászati vonatkozásban 1905, 2105 vámtarifaszám alá tartozó előrecsomagolt termékekre érvényes, az energiaitalok összetevőjére a taurinra és a metil-xantinra, a sörre, a cukrozott kakaóporra, a szörpre, az adalékanyagra, a mézre, a tejalapanyagra és az édesítőszerre. 

A korábban chips és kóla adóról elhíresült netát jelenleg a rendeletben meghatározott szempontok alapján bizonyos üdítőitalok, energiaitalok, előrecsomagolt cukrozott készítmények, ropogtatnivalók (snack), ételízesítők, ízesített sörök, alkoholos frissítők, gyümölcsíz, alkoholos italok, csemegék, előrecsomagolt édes/sós tészta után kell megfizetnie az adóköteles terméket

  • belföldön első alkalommal értékesítőnek,
  • beszerzőnek.

Sok cég nem tartozott a netát fizető vállalatok közé, mivel a törvény korábban a végfogyasztóra koncentrált, azonban a június 4-ei extraprofit adókhoz köthető csomag keretén belül, a július 18-ai módosítással együtt több alapanyaggyártó és importőr is neta kötelessé vált - jelezte a Portfolio-nak egy sütőipari tevékenységet folytató cég, amely felhívta a figyelmet arra, hogy

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés