Radiátor
Gazdaság

Kihirdette a kormány a gázkorlátozást! Így lesz 18 fok az állami épületekben

Portfolio
A hétfő este kihirdetett és október elsején hatályba lépő kormánydöntés részletesen szabályozza, hogy a gázkrízis miatt hogyan korlátozza az állami intézmények energiafogyasztását a kormány, a hőmérsékletek központi szabályozásán keresztül. Egyúttal megjelent egy másik rendelet arról, hogy egyes intézmények milyen mennyiségben használhatnak földgázt az idei fűtési szezonban (25%-os csökkentés-előírás), valamint kihirdette a határozatát a kormány arról is, hogy alternatív fűtési módokat vizsgálnak oktatási intézmények esetén.

A Kormány 353/2022. (IX. 19.) Korm. rendelete egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről címmel jelent meg a hétfő esti közlönyben a kormány döntése, mely szabályozza, hogy az állami intézményekben

a fűtés útján biztosított léghőmérséklet a 18 Celsius-fokot nem haladhatja meg.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

Már az első paragrafus leszögezi a kivételeket, amelyek már többé-kevésbé ismertek voltak a kormány korábbi bejelentéséből.

E rendelet hatálya nem terjed ki

  • a) az egészségügyi intézményekre,
  • b) a bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézményekre,
  • c) a gyermekvédelmi intézményekre, valamint
  • d) a bölcsődei ellátást nyújtó intézményekre.

Amire viszont vonatkozik a rendelet:

  • a) a Kormány, illetve a Kormány tagja irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szerv,
  • b) az a) pontban megjelölt költségvetési szerv irányítása, felügyelete alatt vagy fenntartásában álló,az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerv,
  • c) – a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Magyar Nemzeti Banknak a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 8:2. §-a szerinti többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság kivételével – azon gazdasági társaság, amely felett az állam a Ptk. 8:2. §-a szerinti többségi befolyással vagy közvetett befolyással rendelkezik és az a) vagy b) pont szerinti költségvetési szerv, vagy az államnak a Ptk. 8:2. §-a szerinti többségi befolyása vagy közvetett befolyása alá tartozó gazdasági társaság tulajdonosi joggyakorlásában áll.

Kimondja továbbá a rendelet, hogy a közönség számára nyitva tartó uszodai létesítményben a 18 foknál magasabb léghőmérséklet is biztosítható.

További fontos megkötés, összhangban a korábbi bejelentésekkel, hogy "olyan köznevelési intézményben, amelynek épületében 14. életévüket be nem töltött gyermekek gondozása, nevelése, illetve oktatása zajlik, a fűtés útján biztosított léghőmérsékletnek legalább a 20 Celsius-fokot el kell érnie".

Döntött továbbá arról is a kormány, hogy a fűtés útján biztosított léghőmérsékletnek – a fenntartótól, illetve a tulajdonostól függetlenül – legalább a 18 Celsius-fokot el kell érnie a köznevelési intézményekben, valamint a szakképző intézményekben. Olyan köznevelési intézményben, amelynek épületében 14. életévüket be nem töltött gyermekek gondozása, nevelése, illetve oktatása zajlik, a fűtés útján biztosított léghőmérsékletnek legalább a 20 Celsius-fokot el kell érnie.

A köznevelési intézmény fenntartója, illetve a szakképzési centrum részeként működő szakképző intézmény esetében a kancellár határozza meg a biztosítandó léghőmérsékletet.

A kormány gyakorlatilag egy rendeletbe ágyazott egyetlen paragrafussal elintézi a munkavállalói szervezetek aggodalmait és figyelmeztetéseitt, amelyek arról szóltak, hogy az ilyen alacsony hőmérséklet mellett történő munkavégzés előírása ellentétes a hatályos jogszabályokkal (pl: "biztosítani kell az ilyen helyiségek rendeltetésének megfelelő hőmérsékletet"). A 4. paragrafus ugyanis egyszerűen "csak" kimondja, hogy nem alkalmazhatók:

  • a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 87. § 5. pontja szerinti munkahelyekre a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SzCsM–EüM együttes rendelet 7. § (2), (4), – a pihenőidőre vonatkozó rendelkezések kivételével – (8), (11) és (12) bekezdése, valamint a 2. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 2. oszlopa szerinti munkavédelmi szabályok, továbbá
  • a rendőrségi fogdák rendjéről szóló 56/2014. (XII. 5.) BM rendelet 3. § (4) bekezdése.

Az említett SzCsM-EüM rendelet melléklete pontosan előírja, hogy hideg évszakban milyen hőmérsékletnek kell lennie munkavégzés közben. Itt a 2. oszlop érvényessége szűnik meg a kormány friss döntése nyomán:

homerseklet

A fenti új szabályok október elsején szombaton hatályba is lépnek.

Van itt még más is

A fenti rendelet tulajdonképpen ahhoz kell, hogy a kormány elérje a 25%-os gázfogyasztás csökkentést a saját háza táján. A hétfői közlönyben megjelent másik rendeletével ezt is szabályozza részletesen. Kimondja ugyanis, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel egyes intézmények által a földgázkereskedővel megkötendő vagy megkötött hatályos földgáz-kereskedelmi szerződésben foglaltaktól eltérően a minimális földgáz-mennyiség a szerződött földgáz-mennyiség 75%-a, kivéve, ha a földgáz-kereskedelmi szerződés ennél kisebb minimális földgáz-mennyiséget állapít meg.

Alternatív fűtési módokat vizsgál a kormány

A kormány egy hétfői határozatából kiderül továbbá, hogy a köznevelési és más állami épületek alternatív fűtési módokra való áttérésére is felkészül a kormány. A döntés úgy fogalmaz, hogy "a kormány egyetért azzal, hogy a magyar energiaellátás biztonsága és az energiaárak elviselhető szinten tartása érdekében gyors és hatékony kormányzati intézkedések meghozatalára van szükség, melynek része a köznevelési és más állami épületek alternatív fűtési módokra való áttérésének biztosítása".

Ezért ezen feladatok ellátása érdekében és az ellátásbiztonság növelése érdekében hosszabb távon magyar gyártó bevonásával, a kazángyártás hazai hozzáadott értékének növelésével történjen.

A technológiai és ipari miniszter feladata, hogy gondoskodjon 400 darab konténerkazán beszerzéséről és üzembe helyezéséről a magyarországi közintézményeknél.

A kormány emellett felkérte a technológiai és ipari minisztert, hogy a hazai gyártókapacitás kialakításának támogatása érdekében 35%-os támogatási intenzitásnak megfelelő 1 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyújtson, támogatói okirat alapján.

Címlapkép forrása: Getty Images

giorgia meloni olaszország
tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Európai Unió zaszlo