benzinar-stop-uzemanyagar-stop-tankolas-benzin-dizel-gazolaj-uzemanyag-benzinkut-auto-gepjarmu-no
Gazdaság

Elemzés: ezért tudta meghosszabbítani a kormány az üzemanyagárstopot?

Portfolio
December 31-ig lesz meghosszabbítva az élelmiszer- és benzinárstop, a döntés nem volt meglepő, bár mind a kettő nehezen fenntartható, vannak benne feszültségek, ugyanakkor rövid távon nem esik szét tőle a rendszer, és politikailag nagyon hasznos - nyilatkozta Madár István, a Portfolio Makro rovatának vezető elemzője a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon megjelenő podcastjének hétfői adásában.

A szombati, rendkívüli Kormányinfón meghosszabbították a mind az egyes élelmiszerekre, mind pedig az üzemanyagra vonatkozó árstopintézkedéseket.

Az üzemanyagárstop esetében jobban benne volt a levegőben, hogy enyhítést hoz a kormány, úgy tűnik azonban, hogy a kormányzat a következő szempontokat vehette figyelembe: a Mol újra üzembe tudta állítani a finomítói kapacitását, ami a kínálat növekedését eredményezheti, illetve pedig a világgazdasági konjuktúra enyhülésével, az olajár is esik világszerte – egyebek mellett erről beszélt Madár István, lapunk Makro rovatának vezető elemzője a Portfolio Checklist hétfői adásában.

Hozzátette: ha ez így folytatódik, akkor van arra is esély, hogy a világpiaci olajár olyan szintre süllyed, hogy emiatt az üzemanyagárak bekerülhetnek a 480 forintos ár alá is.

Az interjú, melyben arról is szó volt, hogy a kormány milyen programokkal segítené az energiaintenzív vállalatokat, már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adásában 18:58-tól a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Mi az a Portfolio Checklist?

A Portfolio Checklist lapunk napi podcastje, melyben a Portfolio elemzői és más szakértők segítségével dolgozzuk fel a nap meghatározó gazdasági és pénzügyi híreit. A sorozat követhető a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a nagyobb podcast platformokon, és itt, a Portfolio-n is.

Címlapkép forrása: Getty Images

praga-csehorszag-karoly-hid
Érmék tőzsde háttérrel
forint készpénz bankjegy
rubel
gáz főzés sütés
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
ukrajna-terkep-europa