fed sajtó fed
Gazdaság

Jerome Powell: Addig emelünk, amíg az inflációt le nem győzzük - akkor is, ha fájni fog

Portfolio
Az amerikai jegybank ma este 8-kor ismertette szeptemberi kamatdöntését, az előrejelzéseket és a kamatpálya-előrejelzést is. A jegybank a várakozásoknak megfelelően 75 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, valamint jócskán lefelé módosították a növekedési, kissé felfelé az inflációs előrejelzést. A jegybankárok ma 1%-ponttal magasabb kamatot várnak év végére, mint júniusban, 2023 végén pedig még annál is magasabb lehet a kamat. Ez utóbbi előrejelzés viszont Powell szerint nem sokat ér, hiszen úgyis addig emel a jegybank, ameddig az szükséges, akkor is, ha ezzel visszafogja a gazdaságot.

Véget ért az esemény

A mai Fed-esemény legfontosabb történései:

  • a jegybank 75 bázisponttal emelte az irányadó kamatsávot, amely így 3,25-3,5%-ra nőtt.
  • A Fed közzétette előrejelzéseit: jócskán lefelé módosították a GDP-prognózist (de nem várnak recessziót sem idén, sem jövőre), az inflációs előrejelzést kissé felfelé húzták.
  • A dot plot szerint a jegybankárok az idei év végére 4,4%-ra, jövő év végére 4,6%-ra várják a kamatsáv tetejét, azaz arra számítanak, hogy még jövőre is magasak maradnak a kamatok, mire 2024-ben mérséklődhetnek. A dot plot miatt esni kezdtek a piacok.
  • Powell azt mondta, hogy minél magasabbra nő a kamat, annál inkább várható a kamatemelési tempó lassulása, erre pedig kilőttek a piacok.
  • Powell azt is elmondta, hogy hónapról-hónapra fognak dönteni a beérkező adatok fényében, de a közeljövőben nem számítanak az infláció mérséklődésére.
  • Az elnök szóban is kiemelte: bőven a gazdaságot már korlátozó tartományba emelik a kamatokat, és sokáig ott is tartják. Csak akkor kezdenek kamatot vágni, ha már tartós fordulat látszik a munkaerőpiacon és az inflációban.
  • Elmondása szerint a kamatemelés fájdalmas lesz, jelentős mértékben lassul tőle a gazdaság, de a recesszió említését Powell elkerülte.
  • Végezetül kijelentette: nem számít, mit mutat a dot plot, a jegybank addig fogja emelni a kamatot, amíg az infláció nem mérséklődik. Erre aztán megint lefordultak a piacok.

Mérséklődhet az infláció a következő hónapokban?

Powell a kérdésre azt válaszolta, hogy a lakhatási költségek vélhetően tovább nőnek még egy darabig, szerinte ezen a területen lassan fogja éreztetni a hatását a kamatemelés.

A legjobbban reménykedünk, de a legrosszabbra készülünk"

- mondta, majd hozzátette: vélhetően a következő hónapokban még nem lesz mérséklődés.

Powellt arról is kérdezték, hogy a 4,4%-os kamat mennyire tekinthető kőbevésettnek, és ez már meghaladja-e olyan mértékben a semleges kamatszintet, hogy sikeresen mérsékelje az inflációt.

Bármeddig is emeljük a kamatot, az elég lesz az árstabilitás helyreállításához

- mondta Powell, és azt is kiemelte: nem számít, mit mutat most a dot plot, a végén úgyis addig emelik a kamatokat, ameddig az szükséges.

Meddig tart a fájdalmas időszak - és mit is jelent?

Hogy milyen hosszan tart a fájdalmas időszak, az azon múlik, hogy az áremelkedés milyen gyorsan mérsékelnek (Powell itt először béremelkedést mondott). Elmondta, hogy előrejelzéseik szerint jövőre már határozottan csökkenni fog az infláció.

Powell szerint a jegybank a koronaválság előtti időszakhoz akar visszatérni, amikor mérsékelt volt az infláció, alacsony volt a munkanélküliség, és a béremelkedés leginkább az alacsony jövedelműek közt volt látható.

Azt is megkérdezték Powelltől, hogy mit ért fájdalmas időszak alatt. A jegybankelnök a hitelkamatok emelkedését, a foglalkoztatás lassulását "és minden hasonlót" ért a kifejezés alatt, majd hozzátette:

Mindez nem lesz annyira fájdalmas, mint az lenne, ha nem sikerülne letörni az inflációt.

Azért lép most agresszívan a Fed, hogy mérsékelje az inflációs várakozásokat, mert ha a szereplők várakozásaiban a magas infláció rögzül, az jelentős problémákat okozna.

Kerüli a recesszió említését Powell

Nem tudom, mekkora az esély a recesszióra, de nagyon valószínű, hogy a hosszú távú trend alatt fogunk növekedni, és ezt már látjuk" - mondja Jerome Powell, majd hozzáteszi:

De erre szükség van.

Az infláció letöréséhez ugyanis az kell, hogy a munkaerőpiaci nyomás enyhüljön. "Bárcsak meg tudnánk tenni ezt kevesebb fájdalom nélkül, de nem tudjuk" - mondta Powell. Megismételte ismét: a kamatokat olyan tartományba fogják emelni, amely már korlátozni fogja a reálgazdaságot.

Arra a kérdésre, hogy a jegybank honnan fogja felismerni, vagy egyáltalán fel tudja-e ismerni, hogy túl határozott a szigorítás, azaz a jegybank túllőtt a célon, Powell kitérő választ adott.

Nem okoz gondot, hogy minden jegybank egyszerre emel?

A jegybank a belföldi gazdasági folyamatokat követi, de szorosan tartja a kapcsolatot a világ jegybankjaival, és pontosan tisztában van vele a Fed, hogy a többi jegybank is szigorít - mondta arra a kérdésre, hogy a világ jegybanknak együttes szigorítása nem vált-e ki túl nagy lassulást. Powell szerint a Fed a globális folyamatokat is figyelembe veszi, és rengeteg információt osztanak meg egymással a vilgá jegybankjai.

Az ellátási gondok mérséklődnek, mégsem csökken az infláció

Látjuk, hogy az ellátási gondok mérséklődnek, az infláció mégsem csökken, és a maginflációs mutató is azt mutatja, hogy az inflációs nyomás nem csökken. "A jelenlegi helyzettel nem vagyunk elégedettek" - mondta Powell, aki elmondta: hónapról-hónapra fognak dönteni, de a cél az, hogy egyértelműen a neutrális kamatszint fölé emeljék a kamatokat, és ezt gyorsan elérjék - mondta.

A szigorítás erőteljesebb lesz és tovább tart

Powell megismételte, hogy a kamatoknak magasabb szintre kell nőnie, mint korábban előrejelzték, és időben tovább kell abban a tartományban maradniuk, ahol már visszafogják a gazdaságot. Arra a kérdésre, hogy ez veszélyezteti-e a "puha landolás" koncepcióját, Powell azt mondta, hogy a kamatemelés egyértelműen lassítani fogja a gazdaságot, és a puha landolás esélye csökkent, de továbbra is megvalósítható.

Itt a fordulat a piacokon

A döntés után a részvénypiacok estek, most viszont újra emelkedést látunk: a Dow fél százalékos pluzsban van, az S&P 500 eddig 0,6%-ot emelkedett. A Nasdaq már 1% feletti pluszban jár. A dollár is visszaadta az erősödést, már csak 0,8%-os erősödésben van az euróval szemben napon belül.

Honnan tudja a Fed, hogy már nem kell emelni tovább?

Powell szerint ehhez látni kell, hogy a munkaerőpiaci nyomás egyértelműen enyhül, és kezd helyreállni a munkaerőpiaci egyensúly. Arra is szükség lesz, hogy a kamatszintet abba a tartományba emeljék, ahol már korlátozza a gazdaságot, és egyértelmű bizonyítékok kellenek arra, hogy az infláció már tartósan és határozottan csökken. Hozzátette: az üzenet nem változott meg a Jackson Hole-i beszéde óta.

Jerome Powell kezdi a sajtótájékoztatóját

Az amerikai gazdaság érezhetően lassult a tavalyi év történelmi emelkedése után, de a munkaerőpiac extrém túlfűtött állapotban van ennek ellenére, nincs egyensúly a munkaerőpiacon - mondta. A munkaerőkereslet jócskán meghaladja a munkaerőkínálatot, de az egyensúly hamarosan helyre fog állni, ez pedig mérsékelni fogja az inflációs nyomást - mondta Powell, aki ezután ismertette a munkanélküliségi és inflációs előrejelzéseket (lásd lent).

Minél tovább fennmarad a magas infláció, annál nagyobb az esélye annak, hogy a várakozások magas szinten rögzülnek - mondja. Elmondta azt is, hogy a magas infláció a jegybank mindkét célját veszélyezteti, ezért a jegybank erőteljesen elkötelezett az infláció csökkentésében. A következő hónapokban a jegybank azt várja, hogy a kamatemelések hatása érződni fog az inflációban.

Ahogy a kamatszint egyre nő, indokolt lesz csökkenteni a kamatemelés mértékét - mondta Powell. A jegybank hónapról hónapra dönt, és olyan egyértelműen fog kommunikálni, ahogy csak lehet. Ezután ismertette a dot plotban szereplő számokat: az idei év végén a jegybanki döntéshozók előrejelzésének mediánja szerint 4,4% lesz a kamat (ehhez további két 50 bázispontos emelésre lesz szükség), jövő év végén pedig 4,6% lehet a kamatszint.

Erőteljes és azonnali lépéseket teszünk a kereslet csökkentésére"

- mondta.

Itt a dot plot

A Fed közzétette a dot plotot is, amely a jegybankárok várakozását mutatja a kamatszintekről a következő években. Az látszik rajta, hogy a jegybankárok többsége szerint az idei év végén a kamatszint 4% fölött lesz, holott a júniusi előrejelzésben még 3,4%-os kamattetőzést jósoltak.

De nem is ez lehetett a sokkoló a piac számára, hanem az, hogy a kamatok a jegybankárok szerint a jövő év végére 4,5% fölött lehetnek.

Ez azt az üzenetet küldi a piac felé, hogy a Fed az infláció (ma prognosztizált) csökkenése ellenére a jegybank nem fogja jövőre sem csökkenteni a kamatokat, leghamarabb 2024-ben kerülhet sor vágásra. A dollár erősödik a piacok esnek a közleményre, ennek kiváltója pedig minden bizonnyal a kamat-előrejelzés, a 75 bázispontos emelés ugyanis nem hozott meglepetést.

A dot poltról fontos elmondani, hogy az mindössze a jegybankárok jelenlegi előrejelzését tartalmazza, és a kamatszintek természetesen egészen máshogy is alakulhatnak. Mindenesetre egy fontos üzenet a piac számára, hogy a Fed miképp látja most a kamatpálya várható alakulását.

Nőnek a hozamok is

A kétéves kötvény hozama a Fed döntésének hatására átvitte a 4%-ot, ilyenre legutóbb 2007-ben volt példa. A két éves a döntés előtt is csak centikkel volt a fontos szint alatt, a mai közlemény azonban átlökte azt 4% fölé. A 10 éves kötvény hozama 3,6% jelenleg.

A piacok lefordultak, a dollár erősödésbe kapcsolt

A Fed kamatdöntésének hatására a részvénypiacok mínuszba fordultak, a Dow, a Nasdaq és az S&P 500 és 1% alatti visszaesésben van. A részvénypiacok optimistán várták a Fed kamatemelését, az emelés, az előrejelzés és a felvázolt kamatpálya viszont elrontotta a hangulatot. A dollár is jelentős erősödésben van, 1,3%-ot erősödött az euróval szemben, a döntés előtt 1%-os erősödésben volt.

Íme a jegybank előrejelzései

A jegybank közzétette az előrejelzéseit is. Ahogy az várható volt, a Fed lefelé módosította az ide GDP-növekedési előrejelzést: arra számítanak, hogy az éves átlagos növekedés idén mindössze 0,2% lesz. A növekedés jövőre 1,2%, 2024-ben 1,7%, 2025-ben 1,8% lehet. A jegybank most először közölt 2025-ös előrejelzést.

A Fed előrejelzései
GDP-növekedés
Előrejelzés 2022 2023 2024 2025
2022 szeptember 0,2% 1,2% 1,7% 1,8%
2022 június 1,7% 1,7% 1,9%  
2022 március 2,8% 2,2% 2%  
Infláció (PCE)
Előrejelzés 2022 2023 2024 2025
2022 szeptember 5,4% 2,8% 2,3% 2,0%
2022 június 5,2% 2,6% 2,2%  
2022 március 4,3% 2,7% 2,3%  
Munkanélküliség
Előrejelzés 2022 2023 2024 2025
2022 szeptember 3,8% 4,4% 4,4% 4,3%
2022 június 3,7% 3,9% 4,1%  
2022 március 3,5% 3,5% 3,6%  
Forrás: Fed, Portfolio      

Az ifnláció (a PCE-mutató) idén 5,4% lehet átlagosan, jövőre már 2,8%-ra, 2023-ban pedig 2,3%-ra módosul, azaz itt egy enyhe felfelé módosítás látható, de a számok nem sokkal drámaibbak, mint a júniusi előrejelzésben. A 2025-ös előrejelzésben 2% szerepel, de ilyen időtávon a jegybanknak szinte kötelező a célszintet beírnia az előrejelzésbe.

Emellett a munkanélküliség is emelkedni fog szerintük, jövőre és azután 4,4% lehet a ráta a jelenlegi 3,8% után.

Itt a kamatdöntés

A Fed a mai napon 75 bázisponttal 3-3,25%-ra emelte a kamatsávot, nem okozott ezzel meglepetést. A jegybank emellett folytatja a mérleg májusban bejelentett szűkítését, és kiemelik: készek bármikor kiigazítani a monetáris politikát, hogy az inflációs és a foglalkoztatottsági céloknak megfeleljenek. A jegybank további kamatemeléseket helyezett kilátásba.

A jegybank a közleményben megjegyzi, hogy erőteljesen elkötelezett az infláció 2%-os célszintre történő leszorításában, és hosszú távon a teljes foglalkoztatottság elérésben.

 Utóbbi vélhetően azért került bele a jegyzőkönyvbe, mert a Fed a szokásos eseményeken általában sok kérdést kap arról, hogy a kamatemelés milyen mértékben emelheti a munkanélküliséget. A jegybank szerint a munkanélküliség átmeneti és mérsékelt emelkedésére szükség van az infláció elleni harc során, de azt is rendre hozzáteszik: a magas infláció sokkal károsabb a gazdaságra nézve, mint a lassulás.

A közlemény kitér az ukrajnai háborúra is, ami jelentős emberi és gazdasági áldozatokkal jár, és hozzájárul az inflációs nyomás erősödéséhez. Az inflációs kockázatok továbbra is erőteljesek, keresleti és kínálati oldalon is jelen vannak.

75 vagy 100?

A Fed ma teszi közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét. A jegybank a várakozások szerint 75 bázisponttal emeli a kamatot, de a 100 bázispontos emelés is benne van a pakliban - ez utóbbi heves piaci reakciókat válthat ki.

A jegybank ezen kívül ismerteti a friss gazdasági és inflációs előrejelzéseit, valamint közzéteszik a jegybanki döntéshozók által várt kamatpályát is. Ezután Jerome Powell elnök tart sajtótájékoztatót.

A piacok mérsékelt emelkedéssel várják a hírt, a dollár viszont markánsan erősödik. A jegybanki döntéstől függően heves mozgások várhatók a piacokon.

A jegybanki döntésről és a sajtótájékoztatóról ebben a folyamatosan frissülő cikkben számolunk be, a piaci mozgásokat ebben, a devizapiaci hatásokat pedig ebben a cikkben követjük. Bővebb felvezető itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Jó hangulatban várják a befektetők a Fed kamatdöntő ülését

Ma reggel Vlagyimir Putyin elrendelte a részleges mozgósítást Oroszországban, ennek hatására pedig ismét felerősödni látszott a pánik a nemzetközi piacokon, Európában mínuszban nyitottak a vezető börzék, azonban a reggeli órák esését követően délutánra pluszba fordultak a tőzsdék. Ez főként annak következtében alakult így, hogy az orosz elnök bejelentésére előzetesen tegnap került volna sor, így már az előz nap beárazták a befektetők a rosszabbik forgatókönyvet. A Fed kamadöntő ülését megelőzően Amerikában jó hangulatban telik a kereskedés, a kamatdöntést követően pedig Jerome Powell is megszólal, ami még okozhat meglepetéseket a piacokon.

Tovább a cikkhez

A piaci döbbenet közepette a Fed ma bevihet egy még nagyobb ütést

Jerome Powell amerikai jegybankelnök augusztus végi beszéde és az augusztusi, meglepő amerikai inflációs adat után a befektetők rádöbbentek, hogy az infláció elleni harc vége messzebb lehet, mint gondolták. A döbbenet a dollár további erősödése és a kötvényhozamok emelkedésének formájában jelentkezett. Ma jócskán rásegíthet erre a folyamatra a Fed kamatdöntésével és a frissen publikált előrejelzésével, amelyeket magyar idő szerint este 8-kor ismerünk meg.

Tovább a cikkhez
giorgia meloni olaszország
tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Európai Unió zaszlo