orbán viktor facebook
Gazdaság

Orbán Viktor: Legkésőbb év végéig vissza kell vonni az Oroszországra kivetett szankciókat

Portfolio
Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz frakció balatonalmádi kihelyezett ülésén az oroszországra kivetett szankciók visszavonását sürgette, szerinte azok ugyanis gazdasági problémákat okoznak Európában - tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint Orbán Viktor azzal kezdte beszédét, hogy Ukrajna és Oroszország háborúja már nem lokális, a szankciók változtatták globális gazdasági háborúvá, amely még jövőre is eltart majd.

A miniszterelnök szerint minden eddiginél fontosabb kérdéssé vált Magyarország számára a biztonság és a gazdasági, nemzeti szuverenitás védelme, ezért hoztunk létre honvédelmi alapot.

Orbán Viktor értékelése szerint a háború aggasztja az embereket, követik az eseményeit, de ami közvetlenül érinti a családokat, az jelenleg az infláció. Orbán Viktor szerint az energiaárak emelkedése a szankciók eredménye, és ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön megfeleződnének, és az infláció is csökkenne.

Az Oroszország elleni uniós szankciók szerepét Európa energiakrízisében nem lehet ennyire feketén vagy fehéren értékelni, ahogyan az a kormányzati kommunikációban mostanában egyre gyakrabban megjelenik. Érdemes ugyanis kiemelni, hogy az orosz fél fegyverként használja az Ukrajnát több eszközzel is támogató Európai Unió ellen a gázszállítás korlátozását (ehhez ürügyet is találnak). A megszokottnál és vártnál lényegesen kevesebb orosz gáz érkezik Európába, miután Vlagyimir Putyin felismerte, hogy ezzel komoly károkat okozhat az európai gazdaságoknak. Egyrészt a gázhiányos állapot közvetlenül sújtja az európai ipart és alkalmazkodásra kényszeríti a térség országait, gazdasági szereplőit, kormányait (gázfogyasztáskorlátozások és hőmérséklet-csökkentések, mint a magyar állami intézményekben) és lakosait (rezsiemelkedés Magyarországon is), másrészt elszállt az energiahordozó ára is (és azt is tudjuk, hogy Magyarország a piaci áron jut hozzá az orosz gázhoz, nem pedig kedvezményesen, ezért az emelkedő gázár közvetlenül érinti hazánkat is), amely több csatornán is feszültséget szül, többek között az energiainfláción keresztül. Azt is fontos látni, hogy az EU által elfogadott eddigi hat szankciós csomag nem érinti az orosz gázt (az orosz olajszállításokra vonatkozik, de Magyarország ebben a tekintetben mentességet kapott, így az olcsó orosz olaj beérkezik az országba, amiből közvetlenül extraprofitadóra tesz szert az állam), így a szankciók (amelyeket eddig Magyarország is megszavazott) közvetlenül nem tehetők felelőssé a mostani krízishelyzet miatt, viszont az Oroszország ellen meghozott szankciók nyilvánvalóan ellenlépésre késztették Moszkvát, amely ennek fényében tarthatja indokoltnak a "gázfegyver" alkalmazását.

A szankciók nélkül Európa gazdasága újra erőre kapna, és el tudná kerülni a fenyegető recessziót. Majd megismételte a kormánypárt körében hangoztatott állítást, mely szerint a szankciók többet ártanak Európának, mint Oroszországnak.

A szankciók felülvizsgálatára novemberben lesz érdemi politikai lehetőség, ezért arra szólította fel a frakció tagjait, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy Európa ezeket a szankciókat legkésőbb az év végén visszavonja - írja a Magyar Nemzet.

A kormánypártok kommunikációjában egy szintlépés történt, ami a szankciókat illeti. Eddig ugyanis azt hangoztatták, hogy az Oroszország ellen bevetett gazdasági szankciók nem működnek (miközben ennek ellenkezőjére vannak jelek), most már viszont azok károsságát hangsúlyozzák és a visszavonás lehetőségét említik.
Az való igaz, hogy az orosz-ukrán háború nyomán kirobbant gazdasági háború valóban költségekkel jár Európa számára, de egyelőre nem világos, hogy mennyire komoly gazdasági lassulás várható a kontinensen. Az egyre valószínűbb, hogy gázhiány nem alakul ki Európában ezen a télen, a magas árak ugyanakkor térdre kényszeríthetik a vállalatok egy részét, és visszavethetik a fogyasztást. Jelenleg viszont egészen biztos, hogy az orosz gazdaságot ért károk sokkal súlyosabbak, mint az EU-ban jelentkező hatások. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy amíg az EU gazdasága több mint 4%-kal nőtt az idei második negyedévben, addig az orosz gazdaság 4%-kal zuhant ugyanekkor. Emellett a várakozások is ezt a képet erősítik meg: az orosz gazdaság idén és jövőre is mély visszaesést szenved el, és még az orosz becslések szerint is 8-10 év kell ahhoz, hogy a gazdaság elérje a válság előtti szintet. Ráadásul a költségvetési pozíció is meredeken romlik, a kulcsfontosságú technológiákhoz pedig nem fér hozzá Oroszország, a lakosság életszínvonala meredeken romlik.

Címlapkép: Getty Images

forint készpénz bankjegy
gáz főzés sütés
rubel hrivnya euró dollár
Dán hadihajó
Vucic Putyin

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
rubel hrivnya euró dollár