europai-unio-zaszlo
Gazdaság

Az Európai Beruházási Bank közgazdásza elmondta, mely országok vannak veszélyben az energiaválság miatt

Portfolio
A koronavírus válság előtti időszakot, a válság gazdaságra gyakorolt hatásait, az államok szerepét a válságkezelésben és az energiakrízist elemezte előadásában Laurent Maurin, az EUB vezető közgazdásza a közgazdász-vándorgyűlésen.

Az EU visszatért a válság előtti szintre, de nem érte el a válság előtti trendet, és még a háború előtt egy újabb sokk érte a gazdaságot az ellátási láncok szakadozásával. A koronavírusból való gyors kilábalásban nagy szerepe volt a fiskális és monetáris támogatásnak, a döntéshozói fellépést összességében sikeresnek lehet ítélni. Jelenleg két tényező is hátráltatja a gazdaságot: az egyik a monetáris szigorítás, a másik az orosz-ukrán háború - mondta Laurent Maurin vezető közgazdász, az Európai Beruházási Bank (EIB) közgazdasági osztályának vezetője az idei közgazdász vándorgyűlésen.

A válság előtt erős konvergencia jellemezte a kelet- és közép-európai régiót az EU-ban, de a koronaválság következtében a reál GDP visszaesett. A Covid-válság mélysége a 2008-as válsághoz volt mérhető, de a kilábalás sokkal gyorsabb volt ezúttal.

A hatások ugyanakkor még mindig érződnek, a vállalati beruházások ugyanis még mindig nagyon messze vannak a válság előtti trendtől, a vállalati szektor még nem lábalt ki teljesen, mielőtt kitört az orosz-ukrán háború - hívta fel a figyelmet. A profit területén ugyanakkor jelentős felpattanás látszik, és ez erős korrelációt mutat országonként a fiskális támogatással.

háború előtti gdp maurin

A háború következtében jelentős emelkedésnek indultak az energiaárak, ez pedig nagyban hozzájárult a fogyasztói árindex emelkedéséhez is. Ugyanakkor a nem energiatételek hozzájárulása is nagyon magas volt az eurózóna inflációjában, tehát nem egyedül az energia okolható a lakossági árak emelkedéséért.

hcip eu maurin

Ennek és a monetáris politikának köszönhetően a kamatszintek emelkedésnek indultak az EU-ban, az államkötvények árazásában jelentős volatilitás jelentkezett, amit nagyrészt a piaci várakozások mozgattak. Emellett a hozamgörbék ellaposodtak, és újra megjelent a spread az egyes országok kötvényei között.

hcip eu maurin

A monetáris politika szigorítása megjelent már a vállalati kötvények árazásában is, amelyek nagyon fontosak a beruházások alakulása szempontjából. A következő időszakban ugyanakkor további emelkedés várható, ahogy a monetáris szigorítás hatása begyűrűzik.

vállalató adósság és likviditás maurin

A válságra adott válaszokról beszélve elmondta, hogy a fiskális támogatás nagyon jelentős volt, az európai vállalatok 56%-ra részesült valamekkora támogatásból. A fiskális támogatások egy része hitel formájában jelentkezett, ennek ellenére nem látunk drámai emelkedést a vállalati hitelekben, a készpénzállomány viszont jelentősen megnőtt. A kihelyezett banki hitelek jelentős mértékben megugrottak, főleg a rövid lejáratokon.

A háború következményeinek Európára gyakorolt hatásairól azt mondta az EIB vezető közgazdásza, hogy annak az egyik csatornája az export. Európai szinten nem beszélhetünk jelentős exportkitettségről, bár néhány ország esetén jelentős a függőség. A legnagyobb függőség az energia terén van, az energiaárak emelkedése fejti ki legjelentősebb hatását Európában, amely rontja a profitabilitást. Az egyes országok sérülékenységét pedig a gázfüggőségen keresztül lehet mérni: minél inkább észak-keletre helyezkedik el egy ország, annál nagyobb a gázfüggőség kitettsége Oroszország felé. Az egyes szektorokon belül is fellelhető a nagyobb függőség (ilyen például a vegyipar és a szállítás):

így azok az országok a legveszélyeztetettebbek, amelyek leginkább kitettek az orosz gáznak, és ahol a legnagyobb az energiafüggő szektorok súlya - mondta Maurin.

gázfüggőség maurin

Címlapkép: Getty Images

giorgia meloni olaszország
tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Európai Unió zaszlo