Előfizetői tartalom

Virág Barnabás: a jövő héten kamatot emel az MNB, de elkezdi vizsgálni a ciklus lezárásának lehetőségét

Portfolio
A hazai inflációban a jövő év elején jön a "lassú fordulat", a keresletszűkülés elkezdi érzékeltetni a hatását. A likviditásszűkítő intézkedések bejelentési hatása a vártnak megfelelően, kedvezően alakultak, az októbertől működő eszközök akár a korábban megfogalmazott célnál is hatékonyabbak lehetnek. A monetáris politika "nagyon szigorú" marad,  jövő héten újabb "határozott" kamatemelés várható, de a monetáris tanács már elkezdi vizsgálni a szigorítási ciklus lezárását.

A hazai infláció év végéig emelkedő pályán halad, de egyre közelebb vagyunk a tetőzéshez. A következő hónapokban az emelkedést a monetáris politikán kívüli tényezők, a hatósági árak alakulása, illetve az aszályhelyzet okozza - mondta Virág Barnabás a közgazdász-vándorgyűlésen egy "folyosói" beszélgetésen. Az MNB elelnöke keresletérzékeny tényezők hatása az inflációban már szeptembertől kisebb lehet, és a továbbiakban ennek fékező hatása egyre inkább érvényesülni fog.

2023 elejétől jelenhetnek meg a fékező tényezők a gazdaságban, amely az infláció "lassú fordulatát" hozza majd

- mondta Virág Barnabás. A szeptemberi inflációban a rezsicsökkentés szigorítása 2,5-3 százalékpontos hatást jelent majd. Az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben fontos a 70-es évek tanulságaira építeni, ami szerint szigorú, nagyon szigorú monetáris politikára van szükség, hogy elkerüljük az infláció beragadását. A következő időszakban a nagyon szigorú monetáris politika két pilléren áll majd: a kamatpolitikán és a likviditás szűkítésén. Ennek kapcsán Virág utalt rá, hogy októbertől dolgozni kezdenek azok a likviditásszűkítő eszközök, amelyekről augusztusban az MNB döntést hozott. Ezen intézkedések bejelentésének hatása az MNB tervei szerint alakult, hiszen a rövid lejáratú állampapírpiaci hozamok bő 3 százalékponttal emelkedtek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés