Előfizetői tartalom

Ha Európa megbukik a teszten, az túlmutathat az energiapiaci következményeken

Portfolio
A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője óva intette az európai országokat, szerinte az energiabiztonságért folytatott öncélú hajsza az EU egységének megbomlásával és társadalmi zavargásokkal fenyeget. Fatih Birol egy "vadnyugati forgatókönyvtől" tart, ami akkor következhet be, ha az európai országok korlátozzák saját kereskedelmüket vagy beszüntetik a szomszédokkal való együttműködést. Véleménye szerint az EU egyik alapvető értéke a szolidaritás, ennek sérülése pedig negatívan befolyásolná a tömb súlyát a világban.

Komoly politikai következmények lehetnek

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója megfogalmazása szerint egy "vadnyugati forgatókönyvtől" tart, ami akkor következhet be, ha az európai országok korlátozzák saját kereskedelmüket vagy beszüntetik a szomszédokkal való együttműködést az üzemanyaghiány miatti növekvő aggodalmak közepette.

"A következmények nagyon rosszak lennének az energiapiacra, nagyon rosszak a gazdaságra nézve, de politikailag lennének a legrosszabbak" - mondta Birol a Pittsburghben megrendezett Global Clean Energy Action Forum megnyitóján. Hozzátette:

Ha Európa megbukik ezen a teszten, az túlmutathat az energetikai következményeken

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái