Portfolio signature

Ha Európa megbukik a teszten, az túlmutathat az energiapiaci következményeken

Portfolio
A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője óva intette az európai országokat, szerinte az energiabiztonságért folytatott öncélú hajsza az EU egységének megbomlásával és társadalmi zavargásokkal fenyeget. Fatih Birol egy "vadnyugati forgatókönyvtől" tart, ami akkor következhet be, ha az európai országok korlátozzák saját kereskedelmüket vagy beszüntetik a szomszédokkal való együttműködést. Véleménye szerint az EU egyik alapvető értéke a szolidaritás, ennek sérülése pedig negatívan befolyásolná a tömb súlyát a világban.

Komoly politikai következmények lehetnek

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója megfogalmazása szerint egy "vadnyugati forgatókönyvtől" tart, ami akkor következhet be, ha az európai országok korlátozzák saját kereskedelmüket vagy beszüntetik a szomszédokkal való együttműködést az üzemanyaghiány miatti növekvő aggodalmak közepette.

"A következmények nagyon rosszak lennének az energiapiacra, nagyon rosszak a gazdaságra nézve, de politikailag lennének a legrosszabbak" - mondta Birol a Pittsburghben megrendezett Global Clean Energy Action Forum megnyitóján. Hozzátette:

Ha Európa megbukik ezen a teszten, az túlmutathat az energetikai következményeken

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések