FONTOS Új benzinárstop az asztalon, a kormány jövő héten tárgyal róla
 
Előfizetői tartalom

Hivatalos: bruttó 500 ezer forintot keresnek a magyarok, de egyre jobban fáj az árrobbanás

Portfolio
Júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 500 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó 344 700 forint volt, írja a KSH. A vállalatoknál közel 15%-kal nőttek a bérek, a költségvetési szektorban 12,3%-kal, vagyis az infláció a költségvetési szférában már a teljes emelést elviszi. A következő hónapokban pedig már a nemzetgazdaság egészében is visszaeshet a keresetek vásárlóereje.

A bruttó átlagkereset – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 500 000, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 510 200 forint volt júliusban. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 332 500, a kedvezményeket is figyelembe véve 344 700 forintot ért el.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 15,3%-kal nőtt. A kedvezmények (valamint az adó- és járulékmentességek) figyelembevételével számított nettó kereset 16,0%-kal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 465 700 forintra becsülhető, ez 14,8 %-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

Mediánbér
Az átlagember sokkal inkább a mediánbért kapja meg, és nem az átlagot. A bruttó kereset mediánértéke 400 900 forintot ért el, amely 14,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 279 400 forint volt, 16,6%-kal felülmúlta az előző év júliusit. (A mediánbér a keresetek sorba rendezésével állapítható meg, a középen álló dolgozó bérét jelenti, akinél a társadalom fele kevesebbet, fele többet keres.)

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés