forint bankjegy huf
Gazdaság

Indiai esőtáncolók és gáztőzsdei intervenció, avagy mit tehetnek a jegybankok az energiaválságban?

Portfolio
A világban a dezinflációs korszak véget ért, és a jegybankok korábban jól működő eszközei sem olyan hatékonyak az energiaválságban, mint a megelőző években - hangzott el a szegedi közgazdász vándorgyűlés monetáris politikáról szóló kerekasztal beszélgetésén. Nagy kérdés, hogy a jegybankoknak mennyire kellene beavatkoznia az energiapiacok működésébe, ami néhány éve meg abszurd gondolatnak tűnt volna, most viszont a stabilitási szempontok alapján lenne benne ráció.

A beszélgetés résztvevői:

  • Banai Ádám jegybanki eszköztárért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgató, Magyar Nemzeti Bank, az MKT Monetáris Politikai Szakosztályának társelnöke,
  • Takáts Előd rektor, Budapesti Corvinus Egyetem, az MKT Monetáris Politikai Szakosztályának elnöke,
  • Kuti Zsolt monetáris politikáért, pénzügyi piaci és makrofinanszírozási elemzésekért felelős ügyvezető igazgató, Magyar Nemzeti Bank, az MKT Monetáris Politikai Szakosztályának elnökségi tagja,
  • Suppan Gergely vezető elemző, Magyar Bankholding.

A globális inflációról az alábbi gondolatok fogalmazódtak meg.

Suppan Gergely: Az infláció a világban széttartóvá fog válni, az Egyesült Államokban a monetáris szigorítás már hatni kezdett, a nyersanyagárak esni kezdtek. Európában csak most fogjuk érezni a gázárrobbanás hatását, az őszi hónapok a rezsiemelkedésről fognak szólni. Eközben a koronavírus-válság utáni keresletrobbanás hatása még mindig látszik az infláción. De a klímaváltozás, a kínálati és költségsokkok miatt a jegybankok hatása korlátozottabb az infláció kordában tartására, mint korábban, mert az áremelkedés természete megváltozott.

Kuti Zsolt: A dezinflációs korszak véget ért. A gazdaságpolitika nagyon intenzíven reagált a covid-válság problémáira, a pénzügyi válságtól eltérően mindkét gazdaságpolitikai ág, a fiskális és a monetáris politika is expanzívan reagált, ami hozzájárult az inflációhoz, ebben a helyzetben robbant ki a háború, ami tovább növelte a nyomást. Más évtizedet élünk 2010-es évekhez képest, az erőteljes élénkítés receptje nem működik.

Takáts Előd: A korábbi években a jegybankok hátszélben hajóztak, az eszközeik hatásosan, mellékhatások nélkül működtek, most viszont ellenszélbe került - értett egyet Kuti Zsolttal a Corvinus rektora. Az energiaválsághoz való alkalmazkodás nehézkesebb, lassabb, mint a pénzügyi válságban volt, mert nem az elektronikus pénzügyi piaci infrastruktúra, hanem a fizikai infrastruktúra (termelési, szállítási és ezekhez kötődő elszámolási infrastruktúra) alkalmazkodása szükséges - egy nagy szereplő kiesése mellett. További nagy kérdés, hogy ha mindez az inflációra is nagy hatást gyakorol, van-e tennivalója a monetáris politikának ezen a látszólag távol eső területen.

A jegybanki feladatokról szól a második kérdés:

Suppan Gergely: Lehet, hogy pénznyomtatással kellene kezelni az energiaimportőr országokból történő pénzszivattyút.

Kuti Zsolt: A mostani eszköztárral a monetáris politika nem tud hatékonyan reagálni, "ehhez gáztárolói, öntözőrendszerei, indiai esőtáncolói kellene, hogy legyenek." De aki nem teszi meg a kamatpolitika kötelező lépéseit (a kamatemeléseket), az később még nagyobb bajjal fog szembenézni. A QE csak olaj lenne a tűzre, utalt Suppan felvetésére. A jegybankok viszont segíthetnek az energetikai átállásban, ösztönzőkkel. A nehézségeket növeli, hogy az energiapiacok jóval kevésbé szabályozottak, mint a pénzügyi piacok, a nagy árbefolyásoló szereppel bíró TTF gáztőzsde például kis forgalom mellett nagy volatilitással működik, ennek pedig brutális költsége van. A jegybankok bevonulása a piacra, az árak korlátozása céljából nem biztos, hogy nagyobb kárral jár, mint a mostani helyzet, még ha szokatlan is a gondolat.

Takáts Előd: Magas kamatok, magas infláció mellett a jegybankok mozgástere jóval kisebb az energiaválság kezelésére. A kis likviditású energiatőzsdék volatilitása agy gazdasági áldozatokkal jár, a feladat adott, de kérdés, hogy valóban a jegybank-e erre a megfelelő szereplő.

Suppan Gergely: A friss előrejelzések év végi tetőzésről szólnak (a jegybank már ennél pesszimistább - szerk.), de az elmúlt hónapokban mindig hátrébb tolódott a várt csúcs. Suppan nem számít az árstopok jövő év eleji eltörlésére, korlátozására.

Kuti Zsolt: A gázár előrejelzése lehetetlen, óriási mozgásokkal reagál a geopolitikai, energiapolitikai lépésekre, de összességében rövid távon nem optimista az áralakulással kapcsolatban. A jegybank inflációs jelentése jövő héten csütörtökön lát napvilágot, addig ezt a kérdést közvetlenül nem kommentálhatja.

Takáts Előd: Meg kell tartanunk az alacsony inflációt kitűző inflációs rezsimet még a jelenlegi nehézségek mellett is.

Címlapkép: Getty Images

ratatics-peter-mol-542481
erdogan törökország
forint készpénz bankjegy
áram
GettyImages-1324724478

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
olaszorszag colosseum shutter