imf kozpont
Gazdaság

Kiderült, nyáron Magyarországon járt az IMF delegációja

Portfolio
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége június 27. és július 5. között Magyarországon tartózkodott– erősítette meg a Szabad Európa információit a szervezet. Kiemelték, a júliusi találkozón „gazdasági fejleményekről” beszélgettek a magyar hatóságokkal, vagyis az nem a szokványos évenkénti megbeszélés része volt, erre ugyanis csak 2022 végén kerül sor a valutaalappal.

A portálnak a Pénzügyminisztérium is elismerte, hogy nem a IV. cikkely szerinti rendes éves találkozóra került sor (az majd idén év végén lesz), hanem szakértői egyeztetések zajlottak. Az IMF szerint a kormány nem kért pénzügyi segítséget, és a megkérdezett szakértők sem látják szükségét most annak, hogy a valutaalaphoz forduljon Magyarország.

Az IMF tájékoztatójából kiderült, a küldöttséget Jean-François Dauphin vezette, aki Magyarországért felel a szervezeten belül.

A Szabad Európa kérdésére válaszolva az IMF megerősítette, hogy Magyarországnak nincs élő hitelszerződése a valutaalappal, és erre irányuló kérelmet sem adott be a kormány.

A portál által megkérdezett közgazdászok egybehangzóan kijelentették, nincs realitása annak, hogy Magyarországnak az IMF-hez kellene fordulnia pénzügyi segítség miatt.

Hozzátették, ennek legfőképpen az az oka, hogy teljesen más jellegű válsághelyzettel szembesülünk, mint 2008-ban. Akkor a pénzügyi rendszer lényegében összeomlott, most nem ez a helyzet.

A beszámolóban rámutattak, az Európai Bizottság nélkül amúgy is nehézkesen menne egy hitelszerződés aláírása, ha az uniós támogatások kiváltása lenne a cél.

Legutóbb Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszélt arról a Portfolio-nak adott interjújában, hogy összességében úgy látja, hogy ha rövid távon az Unió nem adja oda a nekünk járó forrásokat, az tovább nehezíti a magyar gazdaság helyzetét. Pozitív ugyanakkor, hogy erőteljes háttérmunka folyik a források mihamarabbi folyósítása érdekében.

Lássunk azonban tisztán: az IMF nagyon erős amerikai befolyás alatt áll, kizárólag politika feltétekkel ad pénzt egyes országoknak, végül pedig ott van Kína, de akinek Kína eddig adott, az nagyon komoly árat fizetett érte a feltételeik miatt

– jelentette ki Parragh László.

Címlapkép forrása: Yasin Ozturk/Anadolu Agency via Getty Images

generali_shutter-20180605
ffp2 maszk
sarkanyhunor
bolt szamla inflacio draga
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
áram vezeték erőmű zaporizzsja stock
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
ffp2 maszk