varga mihály bef
Gazdaság

Megemelt hiánycélról beszélt Varga Mihály, a lakossági megtakarításokat érintő döntések jönnek

Portfolio
Varga Mihály előadásával vette kezdetét a 60. Közgazdász-vándorgyűlés második szakmai napja Szegeden. A pénzügyminiszter közlése szerint az idei államháztartási hiány az Eurostat módszertana szerint az új gázbeszerzés hatása miatt 6,1% lehet, ezzel nem számolva a kormány a korábban közölt 4,9%-os hiányhoz tartja magát. A jövő évi költségvetést a megváltozott körülményekre tekintettel újra kell tervezni. A világ országai különféleképpen reagálnak a várható recesszióra, Magyarország számára a mérsékeltebb fiskális politikához való visszatérés a járható út. Az energiahatékonysági intézkedések támogatása mellett jelezte: az infláció ellen a megtakarításokat is ösztönözni kívánják, ezzel kapcsolatban új kormányzati döntések várhatók. Szavai szerint 2023-ra nehéz lesz növekedést tervezni, a jövő évi költségvetést módosítani kell, a több éves adócsökkentésekhez 2024-től lehet visszatérni.

"Merre néznek a 2020-as évek?" címmel tartott előadást Varga Mihály, egyebek mellett az alábbiakról beszélt:

 • ha az 50-es évekről vagy a 80-as évekről beszélünk, mindenkinek eszébe jutnak ezen évtizedek nagy történelmi eseményei, ily módon beszélhetünk arról is, vajon miről fognak szólni az aktuális 2020-as évek,
 • száz évvel ezelőtt a húszas évek a nagy gazdasági világválságba torkolltak, és ha nem is lesz ilyen a mostani évtized, mindenképpen nehéz évek elé nézünk, mondhatni, "veszélyes vizeken" fogunk evezni,
 • egyik válságból a másikba esünk át: a járvány után a háború, az aszály, a klímaváltozás sújtja a gazdaságot, sáskajárás még nem volt, de lassan összeáll a hét csapás,
 • a 20-as évek egyik jellemzője az lehet, hogy mindenki, akinek magas az adóssága, és nincs rendben a finanszírozása, az bajba kerülhet, és egy kockázatokkal övezett évtizeddel nézhet szembe.

A gazdasági kilátásokról az alábbiakat mondta:

 • erős foglalkoztatási számokkal rendelkezik a magyar gazdaság, egyik sérülékeny pontunk azonban a finanszírozás lehet ebben az évtizedben,
 • kevés olyan ország van (az egyik ilyen pl. Dánia), amelynek az államadósság szempontjából kedvező lenne a helyzete,
 • az eurózóna növekedési kilátásai hónapról hónapra romlanak, 2023-ra már egy 0 és 1 százalék közötti szerény növekedéssel, vagy inkább stagnálással lehet számolni,
 • a konjunktúraindexek nagyon éles fordulatot véve lefelé indultak el,

mind a fiskális, mind a monetáris politika mozgástere erősen korlátozott, a járvány elmúltával inkább ezek korrekciójának, visszafogásának lenne itt az ideje.

 • Az energiaválságra adott rövid távú reakciókat már minden ország megtette: vagy a lakosságot, vagy a vállalatok segítik elsősorban.
 • A hazai gazdaságpolitika lépéseket azonban Magyarország vitás ügyei is meghatározzák, a globális minimumadóról szóló vita, az uniós támogatásokról szóló vitás ügyek rendezésének igénye, és a visegrádi négyekkel megtalálható közös pontokra való összpontosítás.

Jelenleg dolgozunk azon, hogy megoldást találjunk a nem kellőképpen átgondolt hatású intézkedésekre

- jelezte a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény kapcsán a pénzügyminiszter. A partnerségi megállapodáshoz köthető támogatások 20%-a , 7,5 milliárd euró sorsa áll vita alatt, és a helyreállítási alap 100%-a, 5,8 milliárd euró sorsa is kérdéses. Érdekes törvényhozási időszak következik a viták rendezése érdekében, és

A MAGYAR KORMÁNY VÁLLALÁSAI KEZELIK A FENNÁLLÓ KOCKÁZATOKAT, HOGY NOVEMBER KÖZEPÉN EGY EURÓPAI BIZOTTSÁGI DÖNTÉSSEL EZT A BIZONYTALAN KORSZAKOT LEZÁRJUK, A VITÁK NYUGVÓPONTRA JUSSANAK.

 • Magyarországnak erős mezőgazdasága és élelmiszeripara van, ezért az orosz-ukrán háborúnak való kitettségünk ebből a szempontból korlátozottabb, és részben az árakat is befolyásolni tudjuk.
 • Sokkal nehezebb azonban az energiafüggőségünk kezelése. Az energiaárak emelkedése abnormális helyzetet idézett elő.

Arra fel lehet készülni, hogy egy termék, szolgáltatás drágul, de arra nem, hogy 10-15-szörös emelkedés következik be.

Az áthárítás lehetőségei korlátozottak: egy pizzéria esetében például az árak megtöbbszöröződése nem biztosítja a cég hosszú távú túlélését.

Nemcsak a leállás utáni újraindulás inflációs hatása érinti most a gazdaságot, hanem a háború is új dimenzióba helyezi az áremelkedést, amire a jegybankok különböző intenzitással reagálnak. A magasabb államadóssággal vagy költségvetési hiánnyal rendelkező országokban a jegybankoknak erőteljesebben kellett reagálniuk. A fizetési mérlegek romlása mögött az energiaszámlák és a hozamok emelkedése áll, ezek már veszélyes szintekhez közelednek.

Magyarország energiaszámlája drasztikusan drágul, 2019-ről 2022-re Varga Mihály prezentációja szerint

 • a földgáz 570-ről 5059 milliárd forintra,
 • a kőolaj 1008-ról 1479 milliárd forintra
 • az áram 201-ről 1556 milliárd forintra.

Varga Mihály szerint minden apró energiatakarékossági lépésre szükség van, ami javít a folyó fizetési mérleg helyzetén, fontos középtávú teendő azonban az energiahatékonysági beruházások megtétele. A szigetelt családi házak aránya Ausztriában 80%, Lengyelországban 49%, Szlovákiában 35%, Csehországban 25%, Magyarországon viszont csak 20%.

A fogyasztói árakra nehezedő nyomás az energiahatékonyság növelése mellett mérsékelhető a megtakarítások ösztönzésével is, a kormány ezt fenn szeretné tartani, és lesznek ezért az állampapírokra vonatkozó új döntései is.

A rövid távú kormányzati intézkedéseknek két fókuszpontja van Magyarországon: 1. a kkv-k, 2. a magas energiaintenzitású nagyvállalatok. Az EU lehetővé tette, hogy a 3%-os energiaintenzitás felett tiltott állami támogatás nélkül lehessen támogatni a cégeket.

Nem kérdés, hogy mind az EU országainak, mind Magyarországnak vissza kell térnie a moderáltabb költségvetési politikához.

A KORMÁNY A MAGA RÉSZÉRŐL TOVÁBBRA IS TARTJA MAGÁT A 4,9%-OS IDEI ÉVI ÁLLAMHÁZTARTÁSI HIÁNYCÉLHOZ, DE AZ EUROSTATTAL VALÓ EGYEZTETÉSEK UTÁN EHHEZ A HIÁNYCÉLHOZ HOZZÁ KELL SZÁMOLNI A 747 MILLIÓ KÖBMÉTERNYI EXTRA GÁZVÁSÁRLÁS (1,8 MILLIÁRD EURÓS HITELKERET) hatását, EZZEL EGYÜTT AZ IDEI ÉVI HIÁNYCÉL 6,1% LESZ.

Varga nem tért ki rá, de érdemes tudni a hiánynövekedés hátteréhez: a különleges földgázkészlet vásárlásához hazai bankok nyújtottak szindikált hitelt a szénhidrogén-készletezési szövetségnek (MSZKSZ). Az európai számbavételi módszer szerint ez egy államháztartási kiadási tétel, ezért 1,2 százalékpontos GDP-arányos ESA-hiánynövekedést okoz. A finanszírozási forma miatt a költés nem keletkeztet klasszikus értelemben vett állampapírpiaci finanszírozási igényt, de a szélesebb értelemben vett államháztartási adósságot (bankhitelként) növeli. Megítélés kérdés, hogy erre a hiánynövekedésre miként tekintünk. Végső soron hitelből költ többet az állam, ezért indokolt lehet a magasabb hiány megjelenítése a statisztikában. Megjegyzendő, hogy a földgázkészlet-vásárlásról két hónapja döntött a kormány, akkor nem jelezte, hogy ezt a hiány növekedése árán kívánja megvalósítani.

Előadásának végén Varga Mihály arról is beszélt, hogy

 • a jövő évi költségvetést módosítani kell, hiszen az infláció növekedése nem állt meg, és 2023-ra nehéz lesz növekedést tervezni,
 • a középtávú energiahatékonyság és az energiabiztonság kulcseleme a paksi bővítés,
 • újabb több éves adócsökkentésre csak később, 2023-2024 fordulójától nyílhat lehetőség, amikor visszatérünk a magasabb növekedési ütemhez.
gázvezeték északi áramlat 2
gazvezetek
azonnali fizetés euró digitális
vakcina
Ferenc pápa beszéd Vatikán üzenet
ukrajna orosz ukrán háború tank páncélos oroszország haderő hadsereg stock
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
gazvezetek