kormányinfó nagy márton gulyás gergely
Gazdaság

Sokkoló példák arról, hogy mit is okoz az energiaválság egy-egy magyar cégnél

Portfolio
Az európai országokban a gazdaságpolitika fontos feladatává vált a jelenlegi energiakrízisben, hogy beavatkozzon a vállalati szektorban. Ennek több iránya is lehetséges, a magyar kormány a célzott támogatás útját választotta - értékelte az aktuális helyzetet és a kormány legújabb lépéseinek hátterét Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén. Előadásában két vállalat egyedi és látványos példáján keresztül mutatta be, hogy az energiaárak elszállása mit okoz az energiaintenzív cégek működésében.

Lépések a dráguló energia ellen

A nemzetközi energiapiaci kitekintése során bemutatta az aktuális energiaárakat Európában és hogy azok milyen látványosan elszálltak, külön érdekességként megemlítette, hogy az USA-ban a gáz ára csupán a töredéke az ázsiai és európai gázáraknak. Előadásában 4 konkrét intézkedést fogalmazott meg, amelyek segítenének az energiaárak letörésében:

  1. Villamos energia árának önköltség alapú meghatározása. Egy ilyen szabályozás mellett szerinte (tisztességes profitfelár mellett) a jelenlegi árszint ötödét hozná el az energiapiacon.
  2. Az energiaszektor extraprofitjának megadóztatása. Az így befolyt bevételekből szerinte a lakosság és a vállalatok energiaköltségeit kellene támogatni.
  3. Energiapiacok szabályozásának megerősítése. Érdemes lenne megakadályozni a túlzott spekulációt és helyre kell állítani a piac likviditását.
  4. A monetáris politika mandátumának kiterjesztése. Egy energiaválságban a monetáris- és kamatpolitika hatásfoka nagyon alacsony, miközben az energiaár ma már az egyik legfontosabb eleme a transzmissziónak. Az árak csökkentésével azonban mérsékelhető az infláció és élénkíthető a gazdaság. Emiatt érvelése szerint a jegybankokat fel kell ruházni az energiapiac (akár átmeneti) befolyásolásának, az energiaárak intervenciós lehetőségével.

A miniszter kitért arra, hogy az EU tagállamai eltérő módon reagálnak az energiakrízisre. Emlékeztetett arra, hogy a német megközelítés azon az elven alapul, hogy minden ágazatot egyformán támogatnak nagy összegekkel, bár jelentős költségekkel. Egyes országok a "nagy újraindítást" választják, elengedik a nem hatékony ágazatokat, és új alapokra helyezik az iparpolitikájukat. Magyarország a célzott, hatékony intézkedéseket választotta a költségvetési korlátok között - vázolta.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

Nagy Márton amcham

Egy hétfői háttérbeszélgetésen a minisztérium államtitkára, Lóga Máté és helyettes államtitkára, Gerlaki Bence már vázolta az energiaintenzív kkv-k megsegítésének programját, mindezt azzal indokolva, hogy az érintett 9-10 ezer cégnek nem szabad kiesnie a termelési láncból, mert az a magyar versenyképességet rontja.

Nagy Márton ezzel összhangban az amerikai kamara eseményén arról is beszélt, hogy Magyarországon a feldolgozóipar jelentős mértékben kitett az emelkedő energiaáraknak, és 2023-ra az energiaintenzitás még tovább nőhet, a jelenlegi arányszámok többszörösére.

energiaintenzitas

A Portfolio napokban elvégzett vállalati kérdőíves felméréséből is kiolvasható volt, hogy az energiaárak emelkedése milyen súlyos következményekkel jár.

A Gazdaságfejlesztési Minisztériumban az elmúlt hetek egyeztetése és munkái nyomán azonosították a leginkább kiszolgáltatott szektorokat. A jövőre várható lényegesen magasabb vállalati energiaköltségek miatt az energiaintenzitás 2023-ban a többszörösére emelkedhet, miközben Nagy Márton elmondása szerint a vállalatok alkalmazkodási lehetősége korlátozott.

nagy marton eloadas

A minisztériumban azonosították az a 9-10 ezer vállalatot, amelyeket a feldolgozóiparban leginkább érinthet a mostani krízis, és létszámkategóriánként és energiaintenzitás alapján is besorolták őket.

energiaintenziv tablazat

Ezen túlmenően Nagy Márton két kiemelten energiaintenzív feldolgozóipari kkv példáját hozta fel, mint látható ezen cégek számai sokkolók: az energiaköltségek aránya a jövőre várható árbevétel arányában elérheti az 56-61%-ot.

ket pelda

A magyar út

A magyar kormány válasza három fő pilléren nyugszik Nagy Márton ismertetése szerint. Ezekről először Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter társaságában beszélt a gazdaságfejlesztési miniszter a legutóbbi Kormányinfón.

A feldolgozóipari kkv-knak szóló energiaköltség- és beruházási mentőprogram célja elsősorban az ellátási lánc alján elhelyezkedő gyártók támogatása az energiaköltségek terén és energiahatékonysági beruházásokon keresztül a likviditási problémák enyhítése, a munkahelyek biztonságának biztosítása és a versenyképesség fenntartása érdekében.

A működési támogatás esetében a támogatás mértéke a támogatás alapjának 50 százaléka, de maximum 500.000 euró (TCF 2.1. szakasz szerinti keret) vállalkozásonként. A CAPEX esetében az energiahatékonysági beruházáshoz 15 százalék önerő vissza nem térítendő támogatás formájában - részletezte. A támogatás alapja az energia költségek esetén a 2021. október, november és december havi, illetve a 2022. október, november, december havi számlával igazolható gáz és villamosenergia havi átlagárak különbsége, szorozva a 2022. azonos havi fogyasztással. A CAPEX esetében az energiahatékonysági beruházás önereje.

A korábbi bejelentésekkel összhangban pedig azt is előrevetítette az Amcham eseményén, hogy a kormány a következő hetekben két további program kidolgozását fogja végrehajtani.

  • Nagyvállalati Energiahatékonysági Beruházási Program (Gyármentő Program). Itt a cél az 50-100 legnagyobb feldolgozóipari nagyvállalat beruházási célú támogatása. Ezek a vállalkozások jellemzően nem küzdenek likviditási problémával, az állami intézkedések fókuszában a vállalatok jelentős költségű energiahatékonysági beruházásaik támogatása kell hogy álljon. A program állami támogatási lábát képezhetik az Ideiglenes Válságkezelési Keret közleményének 2.5 (a megújuló energia) és 2.6 dekarbonizáció és az energiahatékonysági intézkedések) szakasza szerinti támogatási jogcímek.
  • Munkahelymegtartó program. Külső sokkok esetén viszont előkerülnek a célzott, munkahelymegtartó intézkedések - érvelt a miniszter. Ennek keretében adókedvezményeket és egyszerűsített adózási feltételeket biztosítanak majd nem szigorú követelmények mellett.

A teljes prezentáció ezen az oldalon elérhető.

Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
Tematikus PR cikk
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek