elektromos autó
Gazdaság

Veszik az elektromos autókat, mint a cukrot: új rekord születhet idén

Portfolio
A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az elektromos járművek eladásai idén minden eddiginél magasabb szintre emelkednek, de más ágazatokban még több munkára van szükség ahhoz, hogy a bolygó 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást.

Az IEA a tiszta energia terén elért eredmények nyomon követése (TCEP) című frissített jelentéséhez csatolt közleményében azt írta, hogy számos ágazatban biztató jelek mutatkoznak a fejlődésre, de figyelmeztetett, hogy nagyobb erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy a világ az évszázad közepére elérje a nettó nulla kibocsátást.

A TCEP, amelyet évente tesznek közzé, az energiarendszer 55 részét vizsgálta. A jelentés 2021-re összpontosítva elemezte ezen összetevők fejlődését a párizsi székhelyű szervezet nettó nulla kibocsátási ütemtervében meghatározott "kulcsfontosságú középtávú mérföldkövek" tekintetében.

Az elektromos autós fronton az IEA szerint a globális eladások 2021-ben megduplázódtak, és az autópiac közel 9 százalékát tették ki. A jövőre nézve, a szervezet szerint 2022-ben várhatóan újabb rekordot érnek el az elektromos járművek eladásai, így a könnyűgépjárművek teljes globális értékesítésének 13 százalékát fogják kitenni.

Az IEA korábban azt állította, hogy az elektromos járművek értékesítése 2021-ben eléri a 6,6 milliót. 2022 első negyedévében az EV-eladások 2 millióra rúgtak, ami 75 százalékos növekedést jelent 2021 első három hónapjához képest.

Az IEA szerint mind az EV-k, mind a világítás - ahol a világpiac több mint 50 százaléka már LED-technológiát használ - teljesen jó úton halad a 2030-as mérföldkövek felé a 2050-re nettó nulla kibocsátást célzó forgatókönyv szerint.

Az EV-k kilátásai ellenére az IEA külön megjegyezte, hogy az elektromos autók még nem jelentenek globális jelenséget. A fejlődő és feltörekvő országokban az értékesítés a magasabb beszerzési költségek és a töltőinfrastruktúra elérhetőségének hiánya miatt lassú - írták.

Összességében a kép többi része kihívásokkal teli.

Az IEA megállapította, hogy 23 területen nem haladnak a korral, további 30 területet pedig úgy ítéltek meg, hogy több erőfeszítésre van szükség.

A nem jó úton járó területek közé tartozik az épületek energiahatékonyságának javítása, a tiszta és hatékony távfűtés fejlesztése, a széntüzelésű energiatermelés fokozatos megszüntetése, a metánfáklyázás megszüntetése, a légi közlekedés és a hajózás átállítása tisztább üzemanyagokra, valamint a cement-, vegyipari- és acélgyártás tisztábbá tétele - közölt az IEA.

A 2015-ös párizsi megállapodás árnyéka erősen kirajzolódik az IEA jelentésében. Az ENSZ által az éghajlatváltozásról szóló, jogilag kötelező erejű nemzetközi szerződésként jellemzett megállapodás célja, hogy a globális felmelegedést jóval 2, lehetőleg 1,5 Celsius-fok alatt korlátozza az iparosodás előtti szinthez képest. Az ember által okozott szén-dioxid-kibocsátás 2050-ig történő nullára csökkentése kulcsfontosságúnak tekinthető az 1,5 Celsius-fokos cél eléréséhez.

Az IEA ügyvezető igazgatója, Fatih Birol csütörtökön kiadott nyilatkozatában óvatosan optimistának mutatkozott. "Minden eddiginél több jel utal arra, hogy az új globális energiagazdaság erőteljesen halad előre" - mondta. "Ez megerősíti azt a meggyőződésemet, hogy a mai globális energiaválság fordulópont lehet egy tisztább, megfizethetőbb és biztonságosabb energiarendszer felé" - tette hozzá.

Az IEA új elemzése azonban rámutat arra, hogy több technológiát és ágazatot átfogó, nagyobb és tartósabb erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy a világ teljesíteni tudja energia- és éghajlatvédelmi céljait.

Az IEA jelentése egy olyan időszakban készült, amikor az éghajlati célokról és az energia jövőjéről szóló vita egyre hevesebb. Az ENSZ főtitkára ezen a héten arról beszélt, hogy a fejlett gazdaságoknak különadót kellene kivetniük a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cégek nyereségére, és a forrásokat az éghajlatváltozás által érintett országoknak és a megélhetési válsággal küzdő háztartásoknak kellene átcsoportosítaniuk.

Antonio Guterres a New York-i ENSZ-közgyűlés előtt tartott nagyszabású beszédében úgy jellemezte a fosszilis tüzelőanyag-ipart, mint amely "több százmilliárd dollárnyi támogatásból és váratlan nyereségből lakmározik, miközben a háztartások költségvetése zsugorodik és bolygónk ég".

(CNBC)

Címlapkép: Getty Images

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
Tematikus PR cikk
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek