Előfizetői tartalom

Hátborzongató élelmiszerárak Magyarországon: lassan a tej, a tojás és a hús is luxus lesz

Portfolio
Mindenki a saját bőrén érzi az élelmiszerárak emelkedését, amely az Agrárközgazdasági Intézet friss jelentései alapján nem úgy tűnik, mintha megállni készülne. A most szeptemberi termelői adatok az előző év azonos időszakához képest korántsem festenek rózsás képet: magas áron kereskednek a gabonanövények piacán, a plafont súrolják a legnépszerűbb fehérjeforrásaink, a húsok, a tojás, a tej és egekben a kedvenc sajtunk termelői ára is. A zöldségek közül a drágulás nem kíméli a hazai termesztésű szabadföldi gömbparadicsomot és tv-paprikát sem, utóbbinak a kilója átlagosan 480 forint alatt már nem volt megtalálható a Budapesti Nagybani Piac kínálatában szeptember közepén. Emelkedett a belföldi gyökérzöldségek, a fejes káposzta, a zeller, a spenót és a sóska ára is. A rossz híreken túl, hogy jóval is szolgáljunk: belföldön üvegházban és fólia alatt termesztett paradicsom termelői ára valamelyest mérséklődött az előző évhez képest szeptemberben. A nagybani piacon az alma kilójának termelői ára 300 forint körül mozgott, a szilvák közül a besztercei 16 százalékkal magasabb áron volt elérhető a 37. héten.

Hatalmas áremelkedés a gabonanövények piacán Szeptember második hetében Magyarországon - az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint - átlagosan 137,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával, ez az árszint az egy évvel korábbit 79 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 136,2 ezer forint/tonnáért, 77 százalékkal...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái