Előfizetői tartalom

Bár nem mondta ki, a számokból kiderül: erős recessziót vár az MNB Magyarországon

Portfolio
Az év második fele erős visszaesést hoz a magyar gazdaságban - amennyiben a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentésében közzétett előrejelzése megvalósul.

Az idén a magyar gazdaság teljesítménye összességében 3-4 százalék közötti mértékben haladhatja meg a 2021-ben látottat - áll az MNB friss előrejelzésében. Első pillantásra ez egyáltalán nem egy tragikus, válságot sugalló prognózis, ám ha tudjuk, hogy az első fél évben 7,2 százalékos volt az éves növekedés, akkor sejthetjük, hogy elég jelentős változásnak kell ahhoz bekövetkezni, hogy az erős első fél évet is magába foglaló egész éves növekedés "csak" 3-4 százalékos legyen.

Számításaink azt mutatják, hogy a jegybank előrejelzése gyakorlatilag biztosan recessziót jelent,

vagyis a 3. és 4. negyedévben a gazdaság az előző negyedévhez képest egyaránt zsugorodni fog. Ezt mutatjuk be néhány egyszerű számítással.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés