Előfizetői tartalom

Csodafegyvert ígért az új Vaslady, csúnya kijózanodás lett a vége: rászolgált a büntetésre a brit kormány?

Az új brit kormány ígéretéhez híven grandiózus csomagot jelentett be a lakosság és a vállalatok rezsiszámlájának mérséklésére. A brit költségvetés számára a mentőcsomag nagyon költséges, de a döntés gazdaságpolitikai szempontból érthető - nem úgy az a gigantikus adócsökkentés, amelyet ezzel párhuzamosan kormányfő és pénzügyminisztere szintén bejelentett. Liz Truss jó thatcheriánusként a növekedés beindulását várja a lépéstől, de az adócsökkentések fogadtatása nemhogy hűvös, hanem egyenesen viharos volt: a jegybank, az IMF és a Moody's is aggodalmát fejezte ki, szakadt a font, rakétáztak a kötvényhozamok. Miért keltett ekkora riadalmat a bejelentés, és mennyire indokolt maga az adócsökkentés jelenleg?

Elszállnak a kiadások, elapadnak a bevételek – mindezt egyszerre A Boris Johnson utódlásáért folyó harcban a két konzervatív miniszterelnök-jelölt egyértelmű célnak tűzte ki az Egyesült Királyságot sújtó megélhetési válság enyhítését, és végül a befutó Liz Truss korábbi külügyminiszter győzelme után nem sokat várt, hogy az ígéretét beváltsa. Az országban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés