Előfizetői tartalom

Energiahivatal: az átlag alatti gázfogyasztókat nem érinti a rendszerhasználati díj októberi emelése

Portfolio
Az október 1-től hatályba lépő, köbméterenként 20 forintos, rendszerhasználati díjemelés nem érinti azokat, akik az átlagnál kevesebb gázt fogyasztanak a rezsicsökkentés új szabályrendszerében – hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Ez azt jelenti, hogy az átlagfogyasztásig továbbra is országos átlagban 102 forint körüli áron jár a gáz köbmétere, viszont aki az átlagfogyasztás fölé lóg, nála az augusztusi és szeptemberi 732,4 forint után októbertől a rendszerhasználati díj emelése miatt 752,5 forintba kerül a többletben elfogyasztott gáz ára. A januártól érvényes „versenypiaci költségeket tükröző földgázár” még nem ismert, karácsony körül határozza meg a MEKH, ezzel kapcsolatban Orbán Viktor kormányfő is csak annyit mondott a ma reggeli rádióinterjúban, hogy remélhetőleg fent tudják tartani a most érvényes kereteket.

A Hivatal a közleményében emlékeztet rá, hogy a rezsivédett kategóriába tartozó átlagfogyasztók 63.645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év fogyasztásig október 1-je után is rezsicsökkentett áron juthatnak földgázhoz, ami a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal augusztusi nemzetközi ár-összehasonlítása szerint európai összevetésben is a legalacsonyabb ár (2,57...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés