Előfizetői tartalom

Magyarország igazából már most recesszióban lehet

Portfolio
Felülvizsgálta a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését a napokban az ING Bank. Virovácz Péter, a bank vezető közgazdásza ebben azt írja: Magyarország egyre közelebb kerül a recesszióhoz, miközben az infláció további emelkedésére kell felkészülni. A két legnagyobb, magyar gazdaságot övező kihívás pedig az EU-val kötendő megállapodás és az energiakrízis.

A második negyedév kimagasló teljesítménye után bizonyos adatok arra utalnak, hogy jelentős lassulást szenvedett el a magyar gazdaság a harmadik negyedévben - véli az elemző. Ezt az úthasználati, az energiafogyasztási és az online pénztárgép-adatokra alapozza a közgazdász. A monetáris politika szigorítása, a költségvetés megszorító intézkedései, valamint a megélhetési költségek emelkedése együttesen szintén alátámasztja ezt a feltételezést. Összességében ez alapján az idei GDP-növekedésre vonatkozó prognózisát a szakember 4,5%-ra csökkentette és

az idei második félévben technikai értelemben vett recessziót valószínűsít az elemző.

Jövőre pedig átlagosan már csak 0,4%-os gazdasági növekedéssel kalkulál Virovácz Péter. (Az a recesszió, ha a gazdaság teljesítménye, leginkább a reál GDP változásán mérve, legalább két egymást követő negyedévben csökken.)

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés