Előfizetői tartalom

Egész Európa tőlük retteg, de talán nem is olyan veszélyesek, mint sokan gondolják

Portfolio
Szélsőjobboldali győzelem született Olaszországban, és ennek a fősodorban politizáló európai kormányok nem örülnek. Az olasz kormányrudat olyan pártok veszik át, amelyek korábban hevesen kritizálták az EU-t és az eurózónát, ráadásul a korábbi olasz kormányokra jellemző fedezetlen költekezéssel kapcsolatos félelmek is övezik a jobboldali tömörülést. A feszült érdeklődésre tekintettel a milánói UniCredit Bank összeszedte a kormányzásra készülő olasz szövetség gazdaságpolitikai ígéreteit, és ezek összességében megnyugtató képet mutatnak: rövid távon biztosan nem várható felelőtlen költségvetési politika, sőt, a piacbarát intézkedési tervezetek egy része kifejezetten pozitív irányú változást hozhat. Hosszabb távon viszont már több a kérdőjel, és bizony a vitákat az Európai Unióval egy-egy területen gyakorlatilag biztosra vehetjük már most.

Mit várhatunk az olasz szélsőjobbtól? Olaszországban a várakozásoknak megfelelően a jobboldali pártok abszolút többséget szereztek a törvényhozásban, és Georgia Meloni vezetésével várhatóan még októberben megalakul az új kormány. Az UniCredit elemzésében emlékeztet, hogy Meloni pártja, a választáson győztes Olaszország Fivérei (Fratelli d’Italia) egy konzervatív...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés