Előfizetői tartalom

Egyre közelebb a rendszerszintű összeomlás, kapitulálhat a Fed

Jelenleg hihetetlenül nagyok a gazdasági teherbíró képességekben megmutatkozó különbségek az Egyesült Államok és a világ többi része között. Miközben az USA úgy viseli az egy év alatt a nulláról 4,5 százalékra emelkedő kétéves amerikai államkötvényhozamot, hogy közben 53 éves mélyponton van a munkanélküliség, addig a világ többi részén egyre komolyabb problémákat okoz a dollárszűke és az elszálló hozamszintek. A Fed még nem akar engedni szigorítási elképzeléseiből, ám könnyen lehet, hogy valamilyen rendszerszintű kockázat hamarabb üti fel a fejét a világban, minthogy az amerikai jegybank inflációellenes harca sikeres lenne. Egy ilyen helyzetben jöhet el a Fed „Legyen meg a ti akaratotok!” pillanata.

Gyökeresen változott a kép Egy évet visszautazva az időben a maihoz képest gyökeresen más tőkepiaci világkép tárul elénk. Az októberben közölt szeptemberi amerikai inflációs adat 5,4 százalék volt, amely jelenséget akkor még bőszen illették napi szinten átmenetinek a Fed döntéshozói, miközben nullán tartották irányadó kamatlábukat és havi 120 milliárd dolláros...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái