Előfizetői tartalom

Perlusz László: félő, hogy az MNB lépése kiszárítja a hitelpiacot, lefelé tartó spirálba kerülhet a gazdaság

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint fennáll a veszélye annak, hogy a jegybank pénteki lépése kiszárítja a hitelpiacot. A jegybank drasztikus monetáris szigorítást hajtott végre, amelynek eredményeképp a vállalatok kevésbé juthatnak hitelhez, visszaeshetnek a beruházások, és egy lefelé tartó spirál alakulhat ki. A VOSZ kormányzati segítséget sürget, ami az állam érdeke is. "Ha csak a cégek 10 százaléka csődbe megy, akár 2000 milliárd forint körüli összeg is hiányozhat az államkasszából, ami még tovább növelné a hiányt" - mondta a Portfolio-nak Perlusz László, a VOSZ főtitkára.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének a főtitkára szerint a Magyar Nemzeti Bank pénteki, drámai mértékű kamatemelése miatt fennáll a veszélye annak, hogy ténylegesen leáll a cégek piaci alapú hitelezése. "A bankok már eddig is nagyon visszafogottak voltak a hitelezésben, mert a megugró energiaköltségek miatt nagyon megemelkedtek a cégek kockázatai. Erősen emelkedtek a kockázati felárak, vagyis a hitelnyújtási költségek" - mondta Perlusz László, aki szerint

Ezzel az újabb lépéssel az MNB félő, hogy kiszárítja a hitelpiacot.

Ha pedig nincs hitelezés, akkor nincs beruházás, ez pedig megállítja a gazdaság növekedését, és egy lefelé tartó gazdasági spirált indíthat el – sorolta a drámai monetáris szigorítással kapcsolatos aggályait Perlusz László.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés