Előfizetői tartalom

Tényleg megmenekülnénk az energiaválságtól? Szakadnak az árak

Portfolio
A nyári csúcsok után számos energiapiaci termék ára meredeken csökken, az olaj, a benzin, a földgáz, és az áram ára is jóval lejjebb van, mint néhány hónappal ezelőtt. Ez egyrészt az energiaszámlák, másrészt az infláció elleni harc szempontjából is jó hír, viszont azért árnyalja a képet, hogy a néhány évvel korábbi szintekhez képest például a csúcsról közel 74 százalékot zuhanó német másnapi zsinóráram még most is több mint háromszor annyiba kerül, mint 2019-ben. Hasonló a helyzet az európai földgáznál is, ahol a jegyzés már 64 százalékot zuhant a csúcsról, mégis hatszor annyiba kerül a gáz, mint a tavalyi év elején.

Csökkenő trendben az olajár Egyelőre nehéz megmondani, hogy a globális energiaárak évekre beállították volna a csúcsértékeiket, de az egyértelműen látszik, hogy már jóval lejjebb vannak az árak, mint néhány héttel, hónappal ezelőtt. A globális benchmarknak számító Brent olajtípus jegyzése például június közepe óta jelentősen csökkent, 125 dollár közelében volt...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái