Előfizetői tartalom

Valami történt a magyar áramexporttal, rákapcsoltak a hazai erőművek

Figyelemreméltó csökkenést mutat az import aránya a magyarországi villamosenergia-ellátásban az elmúlt hetekben. A végleges havi statisztika csak később, várhatóan november első felében jelenik majd meg, de a Mavir honlapján található közel valós idejű adatok már most is egyértelműen azt jelzik, hogy az ország nettó importőri pozíciója részben az export érdemi fokozásának köszönhetően érdemben mérséklődhet októberben.

Jelentősen csökken az importarány Október második hetétől Magyarország szinte napi rendszerességgel válik áramexportőrré, jellemzően azokban az órákban, amikor a naperőművek a leginkább termelnek. Ez ugyan korábban is elő-előfordult - különösen az orosz-ukrán háború kitörése óta -, de inkább csak hétvégén, amikor a hazai felhasználás alacsony. Most viszont a hétköznapi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés