Előfizetői tartalom

EIB: sok magyar megadóztatná a városi terepjárókat és kevesen támogatják a lakások 19 fokosra fűtését

Portfolio
A magyarok 77 százaléka szerint az ukrajnai háborúnak és a magas energiaáraknak fel kell gyorsítaniuk a zöld átállást; ez 12 százalékponttal magasabb az uniós átlagnál és a harmadik legmagasabb arány az EU 27 tágallamában – derült ki az Európai Beruházási Bank (EIB) éves éghajlati felméréséből. A Magyarországon született válaszokat bemutató külön anyag azt tartalmazza, hogy az emberek 90%-a szerint a kormány túl lassan cselekszik az éghajlatváltozás terén, 86%-a úgy gondolja, hogy globális katasztrófához vezet, ha nem csökkentjük drasztikusan az energia- és árufogyasztásunkat, 71%-uk megadóztatná a légi közlekedést és a városi terepjárók használatát; emellett kétharmaduk támogatná, hogy a nagyobb energia fogyasztók többet fizessenek és mindössze az emberek 11%-a fogadná el, hogy a lakását 19 fokra fűthetné, ami a harmadik legalacsonyabb arány a tagállamok között.

Az EU országai közül a magyar eredménynél (77%) csak Horvátországban (81 százalék) és Olaszországban (77 százalék) volt magasabb azok aránya, akik szerint a háború után kialakuló magas energiaárak miatt gyorsítani kell a zöld átmenetet. A kutatásból kiderült, hogy a magyarok 91 százaléka szerint az éghajlatváltozás hatásai már érezhetők a mindennapokban, ez 4 százalékpontos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés