Előfizetői tartalom

Hatalmas béremelés "csapott le" Magyarországra, fájdalmas lesz a kijózanodás

Nagy volt az öröm, amikor kiderült, hogy idén 20%-kal nőnek a legkisebb bérek, hiszen ez nemcsak a minimálbéresek és bérminimumosok keresetét, de a többiek fizetését is felfelé hajtja a bértorlódás elkerülése miatt. Pedig már akkor is sejthető volt, hogy szárba szökkentheti a gazdaság egyik rémét, az ár-bér spirált: vagyis a hatalmas béremeléseket áremelésekkel kompenzálják majd a cégek. Ma már ez nemcsak veszély, hanem a valóság, az ár-bér spirál a magyar gazdaság egyik olyan kihívásává vált, amit kezelni kell. A tapasztalatok szerint azonban csak fájdalmas megoldások vannak a spirál megtörésére.

Sokan örültek annak, amikor tavaly kiderült, hogy idén 20%-kal nőnek a legkisebb bérek. A minimálbért és a garantált bérminimumot keresők azért, mert jelentősen nő a fizetésük, a valamivel magasabb bérkategóriákban pedig azért, mert bíztak abban, hogy a bértorlódás elkerülése végett az ő keresetük is nagymértékben emelkedik. Ez így is történt. A munkáltatók azonban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés