export szallitas kikoto hajo
Gazdaság

Még brutálisabb lett a történelmi magyar külkereskedelmi mérleghiány

Portfolio
Az előzetesen közölt 1,3 milliárd eurónál is nagyobb hiány alakult ki augusztusban a külkereskedelmi mérlegben. A közel 1,6 milliárd eurós deficit így még nagyobb történelmi rekordot jelent, mint az előzetes adat.

A hiányszám revízióját elsősorban az import feljebb módosítása okozta, az előzetesen közöltnél 274 millió euróval nagyobb volt az augusztusi behozatal a KSH új jelentésében.

A külkereskedelmi mérleg rendkívüli mértékű romlását alapvetően az energiaárak elszállása okozza. Ezért hiába megy szép pályát az export, az import olyan tempóban növekszik, hogy a mérleg kilyukadt, és hónapról hónapra brutális hiány keletkezik. Augusztus ebből a szempontból szélesőségesen mutatja meg ezt a képet: a kivitel euróban számolva 37%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, a behozatal 43%-kal. Az export ilyen mértékű száguldása azért kivételes eset: a tavaly augusztus a gyári leállások, ellátási problémák miatt egy "lyukas" hónap volt, ezért a viszonyítási alap nagyon mélyre került.

Egy évvel ezelőtt egyébként már látszott a látszott a baj kezdete, hiszen 717 millió eurós volt az áruforgalmi hiány, de az idei augusztus ezt is bőven túlszányalja. Ezért a 12 hónapra visszatekintő hiány már közel 6 milliárd euró. Jellemző a meredek romlásra, hogy az ezt megelőző egy évben még közel ugyanekkora többletet mutattak a számok.

Címlapkép: Getty Images

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Benzinkút