Előfizetői tartalom

Számok bizonyítják: beindult az ár-bér spirál Magyarországon

Portfolio
Közgazdászok már hónapok óta mondják, hogy Magyarországon elindult az ár-bér spirál, most pedig már a KSH is arról ír a friss jelentésében, hogy a kiugróan gyors bérdinamikában szerepet játszanak az egyre növekvő infláció által indukált folyamatos béremelések és a megemelkedett jutalmak is. A második negyedéves adatok alapján a munkáltatók teljes körénél 15,1%-kal emelkedett az átlagbér, amelynek összege elérte a 487 400 forintot; ez 15 ezer forinttal kevesebb, mint az 5 fő feletti cégekre kiterjedő felmérés. A legtöbbet a pénzügyi szférában lehetett keresni, míg a legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatásban.

Az idei második negyedévben a bruttó átlagkereset elérte az 502 300 forintot a teljes munkaidőben alkalmazásban állók körében, így nominálisan 15,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit (a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, költségvetési intézmények, ill. jelentős nonprofit szervezetek dolgozóinál). Az index 8 százalékponttal volt magasabb, mint az előző év...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés