benzinkút
Gazdaság

Kenyér helyett benzin: így fogyaszt a magyar lakosság

Portfolio
Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,3%-kal emelkedett az előző hónaphoz képest. Ezzel a vásárlások nyár óta stagnáló, minimálisan emelkedő pályán vannak, a fő hajtóerő az ársapkával könnyített üzemanyagforgalom, míg a gyorsan dráguló élelmiszerek körében már nem látható emelkedés.

A kiskereskedelmi forgalom tavasszal, a kormányzat választási kiköltekezése után egyszer még látványosan megugrott, majd a korrekció után egyre inkább érezteti a hatását a gyorsuló infláció: az összforgalom stagnáló, minimálisan emelkedő pályára állt:

A harmadik negyedév így sem lett gyenge. Sok szakértő arra számított, hogy a magas árak, az energiaválság megteszik a hatásukat, és a lakossági vásárlókedv (és erő) visszaesése már csökkenést hoz. Ehhez képest a KSH adatataiból kiinduló számításaink szerint a harmadik negyedévben összességében nagyjából stagnálhatott a kiskereskedelmi forgalom a második negyedévhez képest, ez pedig azt jelenti, hogy éves alapon még bőven növekedést mutató indexet láthatunk. Ez az egyik jele annak, hogy a harmadik negyedévben várhatóan még nem produkált rossz teljesítményt a magyar gazdaság, a GDP növekedhetett az előző negyedéhez képest.

A lendület megőrzésében óriási szerepe van az üzemanyag-forgalom emelkedésének. Amíg ugyanis az élelmiszerboltok forgalma (volumen alapon) már csökken, illetve a nem élelmiszer jellegű termékek esetében is jóval kisebb a dinamika az év elejinél, addig üzemanyagból szeptemberben 19%-kal több fogyott, mint egy évvel korábban. Ezt a termékkör kivéve a statisztikából már enyhe csökkenést láthatunk a kiskereskedelemben.

Címlapkép: Getty Images

Csanyi Sandor Prima Primissima 2022
kina-karanten-koronavirus-covid-19
forint euró

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

Tematikus PR cikk
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Csanyi Sandor Prima Primissima 2022