Előfizetői tartalom

Európai Bizottság: elkerülheti jövőre a recessziót Magyarország, de ennek komoly ára lehet

Portfolio
Jelentős lassulást szenved el a magyar gazdaság ezekben a negyedévekben, és bár jövőre éves átlagban minimális, 0,1%-os gazdasági növekedésre van kilátás, de ennek komoly ára lehet: tartósan magas költségvetési hiány és csak kis mértékben csökkenő államadósság ráta – derült ki az Európai Bizottság ma közzétett őszi gazdasági előrejelzéseiből. A brüsszeli testület szakértői közben azt is vázolják, hogy jövőre még magasabb éves átlagos infláció várható Magyarországon (15,7%), mint idén (14,8%), igaz ehhez azzal is számolnak, hogy jövő januártól feladja a kormány a 480-as üzemanyagár stopot. A testület szakértői egyébként a gazdasági növekedési pályánál lefelé mutató kockázatokat látnak, ami így a költségvetési hiány- és adósságpályát felfelé tolhatja. Viszonylag kedvező hír viszont, hogy a munkanélküliségi rátánál csak kis megugrásra számít a brüsszeli testület a magyar gazdasági nehézségek mellett is.

Az átfogó uniós gazdasági előrejelzéssel párhuzamosan ma hozta nyilvánosságra a tagállamokra külön-külön részletes elemzését az Európai Bizottság. A Magyarországra vonatkozó anyagból összességében az rajzolódik ki, hogy fokozott kihívásokkal teli út áll előttünk. Ezt jelentős gazdasági lassulás jellemzi majd (idénre 5,2%-ról 5,5%-ra emelte az éves átlagos GDP-növekedési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés