Császár-Komjádi Sportuszoda
Gazdaság

Hidegvízű medencék, bezáró uszodák - Hol lehet majd télen sportolni?

Nagy Károly
Hidegebb medence- és zuhanyzóvíz, kevesebb vagy bezárt szaunák, rövidebb nyitvatartás, és egyre kevesebb felkapcsolt villany. Ezekkel az eszközökkel próbálnak harcolni az uszodákat üzemeltető állami cégek vagy önkormányzatok a többszörösére emelkedett rezsiárakkal szemben. Van, ahol már csak év végéig vannak nyitva, van, ahol bizonytalan ideig bezártak. A még kitartó vendégek sokszor saját költségre vesznek neoprén fürdőruhát, amelyek többtízezer forintba kerülnek.

„Jövő héttől bizonytalan ideig szünetelnek az aquafitnesz edzések a Borsóban. Amint van hírünk az újranyitásról, jelentkezni fogunk, addig is a vízitorna bérleteket a Császár-Komjádi uszodában lévő edzéseinken tudjátok felhasználni” – a Facebook oldalán így jelentette be egy rehabilitációs vízi edzésekre szakosodott edző, hogy a budapesti XVII. kerületben, egyébként az Uszoda utcában található Újlak Uszoda és Tanuszoda október 17-től bizonytalan ideig bezárt. Ez csak egy, az elszállt energiaárak miatti bezárások közül. Információink szerint hasonlóra sorsra jut a Kispesti Uszoda is január elejétől. Addig is, már az uszoda nyitó internetes oldalán arról tájékoztatja a vendégeit, hogy az úgynevezett Energiamegtakarítási Rendelkezések miatt, november 5. óta, hétvégenként már csökkentett nyitva tartással működnek, 8-tól 17 óráig, hétköznap pedig 6-tól 21 óráig tartanak nyitva. Ezen kívül november elejétől már csak egy szaunát üzemeltetnek. Sőt, arra kérik a vendégeiket, hogy a létesítmény használata során az alapvető energiatakarékossági elvek betartását vegyék figyelembe. Mindezt az extrém módon megemelkedett távhő- és áramdíjakkal indokolják.

Elégedetlen ügyfelek

„22 fokos a víz a medencében, 27-nek kéne lennie, vagy hát, van valami új rendelet, ami szerint 25-nek” – így jellemezte a helyzetet az egyik neve elhallgatását kérő női vendég, aki rendszeresen jár edzésre a Császár-Komjádi Sportuszodába. Ő épp aquafitneszre jár, heti háromszor (mint ahogy heti egyszer a cikk szerzője is). A sportolók közül sem bírja mindenki a „rezsicsökkentett” vízhőmérsékletet. Péntekenként a női szinkronúszók közül egy-két sportoló kifejezetten szenved a 21-22 fokos víztől, amíg be nem melegszik pár perc intenzív mozgás után. 

A Császár-Komjádi Sportuszodában nincs melegvíz a zuhanyzóban, csak langyos. „Nem tudsz felmelegedni a fagyos medencés víz után, nem lehet saját hajszárítót használni, mert ki vannak kötve a konnektorok, vagyis a 9 darab fali hajszárító konzolért előfordul, hogy sorba kell állni. Mindez a nyáron megemelt belépődíjért” – sorolja tovább az uszoda energiatakarékos működésének részleteit forrásunk.

A Császár-Komjádi Uszodában egyébként a fali hajszárítók mozgásérzékelősek. Használat közben gyakori, hogy kikapcsolnak, majd újra indulnak. Mindez akár 10-12 másodpercenként. Emiatt sok vendég nincs meggyőződve arról, hogy ezzel valójában spórol az uszoda, ahhoz képest, ha mindenki a saját hajszárítójával folyamatosan, de összességében rövidebb ideig szárítaná a haját. 

A Császár-Komjádiban egyre többen viselnek az esti edzéseken neoprén szörfruhát, hogy valahogy kibírják az alacsonyabb hőfokra beállított medencevizet. A neoprén ruhákból még a legolcsóbb is 7 ezer forint, de a jobb minőségűek már 20 és 40 ezer forint között mozognak. Főleg a női uszodavendégeken látni, mert mindig olcsóbb és persze fájdalommentesebb egy ilyen ruhát hordani, mint elszenvedni és kikezelni a felfázást.

Érdekesség, hogy az uszoda honlapján csak némileg legörgetve olvasható az, hogy elméletileg milyen hőfokokra állították be a medencéket október 1-től. Igaz, itt legalább pirossal szedték ki a mondatokat, ami miatt kissé szembetűnőbb a figyelmeztetés. Itt közlik azt is, hogy a szauna egyáltalán nem üzemel. A Császár-Komjádi Sportuszodában a megváltozott vízhőfokot a bejáratnál nem jelzik, csak a pénztárnál van kiírva, de ott sem az ablak mellé felfüggesztve, hanem a pulton, ahová már akkor pillant le az ember, ha épp a pénztárcájáért kezd el kotorászni az ember, hogy fizessen.

Többször kerestük az uszoda vezetését és az állami felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Sportközpontokat is, hogy megismerjük a döntéseik hátterét, de nem reagáltak.

Hétvégén derült fény arra, hogy a Császár-Komjádi Uszoda vezetése egy újabb szigorító döntést hozott. Azt írták ki a bejáratoknál, hogy a gazdasági helyzetre tekintettel, mától, a Császár Uszoda 50 méteres medencéjét bezárták. A vendégek számára hétközben az uszoda nem látogatható. Helyette a Nemzeti Sportközpontok által üzemeltetett más uszodákat, a Hajós Alfréd Sportuszodát, a Dagály Strandfürdőt vagy a Duna Arénát javasolták az úszni vágyóknak. Hétvégenként, a Császár Uszoda 25 méteres medencéje használható, a foglaltság függvényében. Aki úszni szeretne itt, annak azt javasolták, hogy hétvégenként érdeklődjön a pénztárnál, hogy bemehet-e. A Császár-Komjádi Uszoda 50 méteres, vendégek számára is elérhető medencéje előreláthatóan tavasszal nyit ki újra.

A fővárosi kezelésű uszodák is energiatakarékos üzemeltetésre álltak át

A fővárosban sok uszodát és fürdőt nem az állam, hanem a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. működtet. A Fővárosi Önkormányzat válaszolt a Portfolio megkeresésére. Egyebek mellett azt írták, hogy az energiaárak hirtelen és nagymértékű emelkedésének kezelése érdekében az ő társaságuknak is energiaválságtervet kell kidolgozni. Ezen jelenleg is zajlik, adatalapú elemzéssel. Megvizsgálják a megtakarítási lehetőségeket minden fürdőegységre és szolgáltatásra külön lebontva. Azt a fővárosi cég sem titkolta, hogy a téli szezonban ők is energiatakarékossági intézkedésekre kényszerülnek. Például bizonyos időszakokban szűkített szolgáltatást nyújtanak majd, amelyek a következők lehetnek.

  • A fűtés hőmérsékletét még inkább az időjáráshoz igazítják
  • Mérsékelik a világítást
  • Nem vagy kevesebb ideig használjámák a nagy áramigényű reflektorokat

Az energiafogyasztás mérséklését célzó intézkedéseik a medencék hőmérsékletét is érintik. Előzetes számításaik szerint a vízhőfok 1 Celsius-fokkal történő csökkentése megközelítőleg 4 százalékos energiamegtakarítást eredményez. Ez év októbertől az úszómedencéik hőmérsékletét 1-2 Celsius-fokkal alacsonyabbra állították be, a víz hőfoka azonban legalább 25 Celsius-fok lesz a téli időszakban.

A kültéri termálmedencéiknél is elképzelhető majd 2-3 Celsius-fokkal történő csökkentés, várhatóan a hidegebb, 0 Celsius-fok alatti, téli napokon. Medencéik vízhőmérsékletét 2 óránként, méréssel ellenőrzik. A zuhanyzók melegvizének hőfokát is módosították a korábbi 45 Celsius-fokról 35-re csökkentve. Azt is megjegyezték a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. részéről, hogy ennél alacsonyabb hőmérsékletet nem terveznek, a többi között a tisztasági előfürdő kötelezettségre tekintettel sem.

Az eddigi tapasztalataik szerint az energiatakarékosság érdekében történt korlátozó lépéseik nem jelentettek csökkenést a vendégforgalomban. Sőt, a vendégeik visszajelzései alapján kifejezetten nagy igény van az úszómedencékre is.

Több helyen a fővárosban és vidéken sem tudták elkerülni a bezárást

A sokszorosára ugró energiaárak miatt januártól nem működik majd 3 hónapon keresztül a XII. kerületi Városmajori Uszoda és a MOM Sportközpont sem. Szeptember közepe óta nem működik a Csepeli strandfürdő, október 1-től meghatározatlan időre bezárt Kazincbarcikán a Városi Fedett Uszoda, mint ahogy a győri Aqua Sportközpont és a szintén győri Magyar Vilmos Uszoda sem működik szeptember közepe óta, meghatározatlan ideig. A dunabogdányi városi tanuszoda és a székesfehérvári Köfém tanuszoda is zárva. Szolnokon is bezárták az energiatakarékosság jegyében a Véső úti Strandfürdőt.

A kecskemétieknek jó hír, hogy a helyi fürdő működik, ott a szaunák nyitvatartását korlátozták november 1-től. Mint ahogy Miskolcon a Kemény Dénes Városi Sportuszoda is üzemel. Debrecenben, a helyi sportuszodában november 8-től egyelőre a kedvezményes szaunás úszójegyek értékesítését szüneteltetik.

A szegedi Tiszavirág Sportuszodában október 1-től álltak át energiatakarékos üzemeltetésre. A külső-belső melegvizes medencéket nem üzemeltetik. A működőképességük megőrzése és az egészséges sportolás biztosítása érdekében pedig a verseny- és bemelegítő medence hőmérsékletét legalább 26 fokon tartják, a tanmedence hőfokát 31-32 fok közötti hőmérsékletre állítják be. A zuhanyzáshoz használt melegvíz hőmérséklete 35-37 fok között lesz.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Máthé Zoltán

benzin
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
benzin